Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Obljetnica kapitulacije

Japan će se oporaviti od 11. ožujka kao i od poraza 1945.

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Japan će prebroditi katastrofu koja ga je zadesila 11. ožujka kao što se oporavio od posljedica Drugog svjetskog rata, rekao je u ponedjeljak premijer Naoto Kan, u prigodi obilježavanja 66. obljetnice kapitulacije Japana.

'Naša zemlja se digla iz ratnog pepela zahvaljujući naporima svakog građanina i prebrodila je mnoge teškoće sve do današnjega dana', rekao je Kan na svečanosti u Tokiju kojom je obilježena kapitulacija Japana 15. kolovoza 1945. 'Osnaženi tim iskustvima, odlučno i hrabro ćemo obnoviti razorena područja Japana', rekao je.

Japan je u ožujku pogodila najteža nesreća nakon rata - više od 20.000 ljudi je izgubilo život i nestalo u orijaškom tsunamiju u sjeveroistočnom priobalju koji je nastao kao posljedica razornog potresa s epicentrom na dnu Tihog oceana. U tsunamiju je oštećena i nuklearna centrala Fukushima Daiichi, što je najteža nuklearna katastrofa nakon černobilske koja se dogodila prije 25 godina.

Svečanosti su nazočili car Akihito, sin cara Hirohita koji je proglasio kapitulaciju prije 66 godina, i njegova supruga, carica Michiko, uz 6.000 uzvanika.

Kan i članovi njegove vlade lijevog centra ove godine su zaobišli svetište Yasukuni, šintoistički hram posvećen uspomeni na vojnike pale u ratu za Japan, koji azijske zemlje smatraju simbolom militarističke i ekspanzionističke prošlosti japanskog carstva. (Hina)

Pročitajte i ovo Potres u Japanu Magnituda 7,6 VIDEO Društvenim mrežama šire se snimke razornog potresa u Japanu: Pogledajte trenutke koji lede krv u žilama Krhotine na zemljištu svetišta Onohiyoshi u gradu Kanazawa, prefektura Ishikawa iz minute u minutu FOTO/VIDEO Četiri osobe poginule u razornom potresu u Japanu: U vlakovima zaglavljeno 1400 ljudi, podrhtavanja će trajati mjesecima

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene