Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kolaps?

Japan baš poput Grčke: Ogroman javni dug

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Japan se nalazi pred kolapsom. Novi premijer se boji da bi uskoro mogao uslijediti scenarij Grčke.

'Naš javni dug je ogroman…. Naše javne financije su gore nego u bilo kojoj drugoj razvijenoj zemlji', rekao je Naoto Kan u svom prvom obraćanju javnosti. Nakon godina posuđivanja, japanski dug je trenutno dva puta veći od bruto domaćeg proizvoda. 'Teško je nastaviti fiskalnu politiku ako se samo snažno oslanjamo na izdavanje državnih obveznica', dodao je Kan, koji je prije bio ministar financija.

Pročitajte i ovo Snažan potres pogodio Grčku Magnitude 5,7 Dva snažna potresa pogodila Grčku: "Bilo je kao da se kuća vrti u krug" Isplata zarade - 2 Upisalo se 45.000 građana Ulagači došli na svoje: Počinje isplata zarade od državnih obveznica

>> Kan: Nakon 20 godina uspavanosti, vraćamo Japanu vitalnost

'Baš poput konfuzije u eurozoni, koju je pokrenula Grčka, i kod nas bi se mogao dogoditi kolaps ako se nećemo baviti javnim dugom te ako izgubimo povjerenje u tržište obveznicama', smatra Kan, koji nije htio otkriti detalje fiskalnih promjena koje namjerava uvesti kako bi oživio japansku ekonomiju nakon godina stagnacije, piše BBC. Već ranije se zalagao za povećanje poreza, mjere koja je dosta nepopularna u Japanu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene