Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Janukovič preuzeo vodstvo od Timošenko

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stranka regija ukrajinskog premijera Viktora Janukoviča preuzela je vodstvo od Bloka Julije Timošenko, nakon prebrojavanja 78.20 posto glasačkih listića.

Prema podacima Središnjeg izbornog povjerenstva Janukovičeva stranka osvojila je 32.32 posto glasova, a blok nekadašnje premijerke Julije Timošenko 32.01 posto.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Pred vratima drugi krug Ukrajina: Po izlaznim anketama vodi Janukovič Slika nije dostupna Ukrajina: Sastao se novi parlament, Janukovič podnio ostavku

Nakon polovice prebrojanih listića, u utorak oko podne, Timošenko je vodila za tri posto, no ta se razlika postupno smanjivala. Ralog je što su najprije obrađivani glasovi iz zapadnog dijela zemlje, u kojem Timošenko i ukrajinski predsjednik Juščenko uživaju veću potporu birača.

Prema privremenim rezultatima, Blok Naša Ukrajina - Narodna samoobrana, na čijem je čelu bivši ministar obrane Jurij Lucenko i koji podupire Juščenka, osvojila je 15.05 posto glasova. 

>> Ukrajina: U vodstvu blok Julije Timošenko

Komunistička stranka osvojila je 5.22 posto glasova, blok bivšeg predsjednika Vrhovne rade (parlamenta) 4.04 posto, a Socijalistička stranka Aleksandra Moroza, posljednjeg predsjednika parlamenta raspuštenog 2. travnja, neznatno je iznad izbornog praga sa 3.08 posto glasova.

Na središnjem Trgu neovisnosti u Kijevu počeo je prosvjed Stranke regija na kojem se zasad okupilo oko 5.000 pristaša premijera Janukoviča. Prema policiji, njegovi sljedbenici i dalje pristižu, uglavnom iz istočnih dijelova Ukrajine, tradicionalnog uporišta proruskog premijera.

Agencija Reuters istovremeno javlja kako je predsjednik Juščenko naredio istragu koja bi trebala utvrditi zašto je došlo do kašnjenja u prebrojavanju glasova s istoka zemlje.

'Zabrinut sam zbog kašnjenja u prebrojavanju glasova na istoku i jugu Ukrajine', rekao je Juščenko u televizijskom obraćanju naciji.

'Naredio sam pravosudnim organima hitnu istragu o razlozima i okolnostima kašnjenja u prebrojavanju glasova', dodao je Juščenko ističući kako će 'oni koji su varali biti kažnjeni'.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene