Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Istječe ultimatum

Janši curi vrijeme, koalicijska vlada pred raspadom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ultimatum koji je slovenskom premijeru Janezu Janši zbog korupcijskog skandala postavio njegov koalicijski partner Gregor Virant istječe u ponoć, no od Janše zasad ni traga ni glasa.

Danas u ponoć istječe rok koji je slovenskom premijeru Janezu Janši dao njegov koalicijski partner i predsjednik Državnog zbora Gregor Virant da podnese ostavku ili će u suprotnome njegova Građanska lista napustiti vladajuću koaliciju. Kao razlog traženja ostavke navedeno je nedavno izvješće protukorupcijske komisije u kojem je Janša prozvan zbog nesrazmjera stvarnog stanja imovine i onoga što je prijavio u imovinskoj kartici.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Janša gubi većinu Građanska lista izlazi iz Janšine vlade Slika nije dostupna Janši rok do ponoći Pomirbeni sastanak stranaka u Janšinoj vladi završio bez izjava

>> Janša za pokušaje rušenja vlade optužuje privilegirane

Janša je demantirao navode u izvješću, ocjenjujući ih podmetanjem političkih protivnika, nakon čega se pritajio i uglavnom ga nema u javnosti. Bilo je najavljeno da će početkom ovoga tjedna pokrenuti upravni spor protiv spornog izvješća, a kako to nije učinio jučer, slovenski mediji špekuliraju da bi to mogao učiniti danas.

Kako javlja 24ur.com, vrh Virantove Građanske liste trebao bi se, u slučaju da Janša danas ne ispuni njihov zahtjev, sastati u srijedu i vrlo vjerojatno formalizirati odluku o izlasku iz koalicije. U Slovenskoj narodnoj stranci (SLS), još jednoj članici vladajuće koalicije, također traže premijerov odlazak, ali su u vladi spremni biti do ožujka kako ne bi opstruirali donošenje reforme tržišta rada. Treća članica koalicije, stranka umirovljenika DeSUS, najavila je istup iz vlade, ali nije odredila rok u kojem će se to dogoditi.

Janšina Slovenska demokratska stranka cijelo vrijeme ove političke krize inzistira da su na potezu koalicijski partneri, a na tom su tragu i današnje SDS-ove objave na Twitteru. Kažu da, ako su partneri nezadovoljni, neka slobodno u parlamentu zatraže glasovanje o povjerenju vladi te da je Janša sve što je imao za reći - već rekao.

Nekoliko je mogućih scenarija izlaska iz krize - da Janša ode, a umjesto njega na čelo vlade dođe netko drugi iz njegove stranke; da se formira tehnička vlada; da se raspišu prijevremeni parlamentarni izbori ili pak da se nekim čudom koalicija uspije održati i s Janšom na čelu.

U svakom slučaju, hrvatski državni vrh s velikom pozornošću promatra kakav će biti ishod situacije u Sloveniji, s obzirom da je to jedina država članica Europske unije koja još nije ni pokrenula postupak ratifikacije pristupnog ugovora, a rok za to istječe 1. srpnja.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene