Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Strah od destabilizacije

ZABRINUTOST IZ SLOVENIJE 'Migranti bi EU mogli pretvoriti u prostor kaosa'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenski oporbeni čelnik i bivši premijer Janez Janša smatra da bi dolazak velike mase izbjeglica i migranata u Europu mogao izazvati destabilizaciju Europske unije i da treba više sredstava uložiti u sređivanje prilika u regijama iz kojih dolaze, a osobno ne dijeli kritike koje se iz Europe upućuju mađarskom premijeru Viktoru Orbanu zbog njegove politike prema izbjeglicama.

"Izbjeglička kriza je jedno od većih iskušenja za Europsku uniju jer Europa ne može primiti sve koji u nju žele doći", kazao je Janša u razgovoru za lokalnu televizijsku postaju VTV iz Velenja, dodavši da bi se u suprotnom Europa pretvorila u "prostor kaosa", sličan onome na područjima iz kojih dolaze migrantski valovi.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Dobivaju i čestitke HVALI SE ŽICOM 'Prvi sam predlagao postavljanje ograde, sad nas svi dobro razumiju' Slika nije dostupna Podijeljena mišljenja Slovenija uz opravdanja i kritike postavlja ogradu uz Kupu

Europa bi trebala zauzeti jedinstveno stajalište prema migracijama i problemu izbjeglica, misleći i na to kako će zemlje iz kojih izbjeglice dolaze moći funcionirati nakon uspostave mira ako iz njih otiđe sav srednji sloj, kako se sada događa, kazao je Janša, dodavši da svakodnevni dolazak migranata i različite reakcije u Europi prati s velikom zabrinutošću.

Župan brodsko-posavski: Za kamp u Slavonskom Brodu doznali smo iz medija

Janša je dugogodišnji predsjednik konzervativne Slovenske demokratske stranke (SDS), a zemlju je do sada vodio jedan puni i jedan skraćeni premijerski mandat. Politički ga protivnici s ljevice ponekad nazivaju "slovenskim Orbanom", a s mađarskim je premijerom u prijateljskim odnosima.

Janša je u razgovoru za velenjski kanal VTV kazao da Orban u svojoj restriktivnoj politici prema migrantima doživljava neopravdane kritike u Europi iako se Mađarska, po njegovim riječima, samo pokušavala pridržavati Schengenskog sporazuma i dablinskih pravila, dok neke druge članice EU-a to nisu činile. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene