Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Definicija korupcije'

Janša u novom skandalu, kći mu zaposlena preko veze

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenska protukorupcijska komisija čin zaposlenja kćeri Janeza Janše u državnom poduzeću 'Plinovodi' smatra koruptivnim činom. To je već drugi korupcijski skandal u kojem se u posljednje vrijeme našao slovenski premijer.

Slovenska tvrtka "Plinovodi", koja je u državnom vlasništvu, zaposlila je mimo propisa kćer slovenskog premijera i sina predsjednika njegove zastupničke skupine, što je protukorupcijska komisija nakon ispitivanja slučaja u srijedu ocijenila koruptivnim činom za koji je odgovorna uprava.

Pročitajte i ovo Tuča u Sloveniji hladna fronta VIDEO Dijelove Slovenije poharala tuča, objavljena snimka kako se hladna fronta kreće prema Hrvatskoj Zoran Milanović Poslao poruku biračima Milanović: “Rijeke pravde dolaze, oprat će ovu ustajalu smrdljivu Plenkovićevu močvaru“

"Niki Janši i Tadeju Tanku bila je omogućena imovinska i neimovinska korist jer su zaposleni u suprotnosti s propisima, što odgovara definiciji korupcije", navela je u svom nalazu komisija.

>> Erjavec: Da nisam povučen s mjesta pregovarača bili bi bliže dogovoru

Janšina kći diplomirala je arhitekturu, a sin njegova zastupnika pravo, a zaposleni su nekoliko mjeseci nakon stjecanja diplome u tvrtki u državnom vlasništvu u kojoj je po navodima nekih medija prosjek plaća 4.000 eura bruto. Slučaj je u javnosti poznat već duže, a u javnosti se spominje kao slučaj dosta česte prakse nepotizma jer je nezaposlenih mladih mnogo, a na burzi rada je više stotina diplomiranih pravnika te više od sto diplomiranih arhitekata.

Slovenski premijer nedavno se i u parlamentu morao braniti od optužbi u kojima su spominjani slučajevi nepotizma i protekcije za djecu istaknutih političara koji se vezuju uz njegovu stranku. Pritom je oštro zanijekao postojanje nepotizma u stranci, ustvrdivši tada i da je njegova kći odbijena na više natječaja upravo zbog svog prezimena.

Protukorupcijska komisija sada je istraživanjem tog slučaja utvrdila da su prilikom primanja na posao djece dvojice istaknutih političara kršeni propisi, za što je odgovorna uprava "Plinovoda" jer su zaposleni na radnim mjestima koja nisu u sistematizaciji tvrtke predviđena za pripravnika. Također, prema nalazu komisije, natječajni postupak vodio se na način koji je diskriminirao ostale kandidate koji su ispunjavali uvjete, a prekršeni su i neki drugi propisi i zakoni.

Protukorupcijska komisija uz to navodi da premijer Janša i predsjednik njegova zastupničkog kluba Jože Tanko već svojim položajem imaju utjecaj na razvoj poduzeća "Plinovodi" koje je u državnom vlasništvu, jer vlada izravno utječe na imenovanje i moguće razrješenje njegove uprave. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene