Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ima više imovine od prijavljenog

Janša u korupcijskom skandalu, od stranke traži glasanje o povjerenju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenski je premijer najavio ostavku, ako mu njegova stranka uskrati povjerenje, nakon što je u izvješću protukorupcijske komisije objavljeno da njegova stvarna imovina ne odgovara prijavljenoj u imovinskoj kartici.

Vrh Slovenske demokratske stranke danas bi trebao odlučiti ima li i dalje povjerenje u svog predsjednika Janeza Janšu, nakon što je u jučerašnjem nalazu protukorupcijske komisije utvrđeno da postoji raskorak između stvarnog stanja njegove imovine i stanja koje je prijavio. Tvrdi se da nije poštivao odredbe zakona o suzbijanju korupcije i integritetu javnih službenika.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović Poslao poruku biračima Milanović: “Rijeke pravde dolaze, oprat će ovu ustajalu smrdljivu Plenkovićevu močvaru“ Slika nije dostupna Vjeruje u ostanak na vlasti Janša: Nisam u sukobu interesa, ova histerija će se brzo smiriti

>> Finska podignula optužnice zbog prodaje Patrije u Sloveniji

Janša je tajno glasovanje o povjerenju zatražio sam, a najavio je da će, ako mu stranka uskrati podršku, odstupiti s mjesta premijera. On je u razgovoru za Slovensku televiziju neke tvrdnje protukorupcijske komisije ocijenio 'manipulativnim', a ocijenio je i da je nriječ o pokušaju diskreditacije i njegove političke likvidacije. Ipak, priznao je da je zakasnio donijeti neke dokumente koje je komisiji po zakonu bio dužan predati.

'Da je sve ono što piše u izvješću protukorupcijske komisije točno, ja ne bih ni smio biti na ovoj funkciji', rekao je Janša ustvrdivši kako nije točno da komisiji nije dao objašnjenja o stanju svoje imovine, a imovina odgovara onome što je zaradio u zadnjih 30 godina.

Kritizirao je i istup predsjednika parlamenta i predsjednika Građanske liste Gregora Viranta, koji mu je u poslijeizbornoj političkoj trgovini omogućio dolazak na vlast umjesto relativnog izbornog pobjednika, ljubljanskog gradonačelnika Zorana Jankovića. Virant je, naime, zatražio da Janša odstupi sa svog položaja.

Doduše, Virant je isto zatražio i od samog Jankovića, na čiji je račun također stigao niz prigovora protukorupcijske komisije. Kod njega je istraga također pokazala veliko odstupanje između stvarne i prijavljene imovine, zbog čega postoji sumnja da neki njegovi prihodi potječu od lobiranja i poduzeća koja su radila s općinom Ljubljana, čime se našao u sukobu interesa.

I Janković će svojim političkim istomišljenicima u stranci Pozitivna Slovenija kasnije danas pokušati objasniti što se dogodilo da je njegovo ime završilo u spornom antikorupcijskom izvješću. (D.M./Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene