Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Janša sa strankama o otvorenim pitanjima s Hrvatskom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenski premijer Janez Janša održao je treći krug konzultacija s parlamentarnim strankama o rješavanju otvorenih pitanja u odnosima s Hrvatskom, te istaknuo da njegova vlada neće poduzimati nove korake u rješavanju graničnog pitanja dok ne dobije stručno mišljenje posebne skupine koju će voditi stručnjak za međunarodno pravo Miha Pogačnik.

"Prije nego što poduzme sljedeće korake vlada će pričekati stručna mišljenja koja će o mogućnosti rješavanja pitanja granice uz pomoć trećega pripremiti novo koordinacijsko povjerenstvo stručnjaka za međunarodno pravo pod vodstvom Mihe Pogačnika", rekao je Janša nakon sastanka s parlamentarnim strankama koji je bio posvećen načinu
rješavanja otvorenih pitanja s Hrvatskom i neformalnom načelnom dogovoru s hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom o prepuštanju graničnog pitanja Međunarodnom sudu pravde (ICJ) u Den Haagu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Sanader i Janša razgovarat će o otvorenim pitanjima Slika nije dostupna Parlamentarne stranke podržale Vladu

Pogačnikovo povjerenstvo trebalo bi izraditi mišljenje o "pravnim osnovama", odnosno pravnom okviru za prepuštanje graničnog spora sudu treće strane, što će ga slovenska vlada predložiti hrvatskoj strani. 

Janša je u izjavi nakon današnjeg susreta naglasio da odluka o tome hoće li se spor prepustiti ICJ-u još nije donesena. O tome, kako je rekao, treba odlučiti parlament, a vlada će prije toga pričekati na pravne osnove. Očekuje se da će Pogačnikovo povjerenstvo posao završiti za nekoliko mjeseci, nakon čega bi predsjednici parlamentarnih stranaka s premijerom održali još jedan sastanak.

"Odluka o tome hoće li o granici presuđivati sud u Haagu ovisi o tome hoće li se sa susjednom državom uspjeti naći odgovarajući pravni okvir", rekao je Janša.

Slovenski premijer istaknuo je da će Slovenija ustrajati na
uvažavanju međunarodnog prava, ali i povijesnih i drugih okolnosti, kao što su načelo pravičnosti, stanje na granici prilikom osamostaljenja na dan 25. lipnja 1991. godine, te na odlučivanju o svim prijepornim mjestima na kopnenoj i morskoj granici.

Po Janšinim riječima, na današnjem sastanku dogovoreno je i formiranje slovenskog dijela mješovite diplomatske komisije za granicu. Njezina je zadaća pregledati jesu li sve prijeporne točke na kopnu navedene u popisu koji je devedesetih godina pripremila nekadašnja mješovita diplomatske komisija Slovenije i Hrvatske.

Predsjednik slovenskih Socijalnih demokrata (SD) Borut Pahor rekao je nakon sastanka da se njegova stranka, najjača stranka oporbe, ne protivi procesu rješavanja pitanja granice s Hrvatskom kako je sada postavljen i da taj proces podržava, ali da bi želio da se u njega više uključe stručnjaci.

Predsjednik Slovenske nacionalne stranke (SNS) Zmago Jelinčič izjavio je pak da u rješavanju pitanja granice s Hrvatskom moraju ostati u igri sve opcije, pa i međunarodna konferencija o granicama republika bivše Jugoslavije koju je njegova stranka već predlagala u više navrata.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene