Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Janša prosvjedovao kod Sanadera zbog prodaje zemljišta uz Dragonju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prodaja poljoprivrednih parcela na za Sloveniju "spornom" području južno od rijeke Dragonje u suprotnosti je s Brijunskim sporazumom o izbjegavanju graničnih incidenata koji su dvije vlade potpisale 2005. godine, iznio je u srijedu na konferenciji za novinare slovenski premijer Janez Janša dodajući da je zbog toga prosvjedovao kod hrvatskog premijera Ive Sanadera.

Janša je rekao da je o tom pitanju telefonom razgovarao s hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom te mu izrazio prosvjed zbog takvog postupka.

Pročitajte i ovo Dražba vozila javna dražba Auto za 100 eura? Država se rješava svojih starih vozila, ima motora, kombija, kamion... Potpisivanje sporazuma Dinamov stadion "Nema više prepreka za izgradnju novog stadiona u Maksimiru": Plenković otkrio kada bi mogao biti gotov

"Radi se o povredi vlasničkih prava nad parcelama na lijevoj obali Dragonje. To je ozbiljna stvar i time se krši Brijunska izjava o izbjegavanju incidenata iz 2005., te naš dogovor s Bleda iz prošle godine", rekao je Janša na konferenciji za novinare.

Prema Janšinim riječima, premijer Sanader u razgovoru mu je rekao da je prodaju zemljišta izvršila općina Buje, dok je slovenski premijer upozorio da je u akciju bilo uključeno i hrvatsko ministarstvo poljoprivrede.

Grad Buje u studenome 2006. odlučio je ponuditi na prodaju odnosno u zakup nekoliko parcela južno od Dragonje, koje su bile uknjižene u vlasništvo Republike Hrvatske. Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva dalo je svoju suglasnost u lipnju 2007. za prodaju i za zakup te zemlje, a nakon toga Buje su 2007. potpisale ugovore o prodaji odnosno zakupu tih parcela s nekoliko privatnih osoba s područja Buja.

Janša je rekao da je na hrvatskog premijera apelirao pozivom da hrvatska strana poštuje Brijunski dogovor o izbjegavanju incidenata, te pozvao da se što prije, prema njihovu dogovoru iz Bleda prošle godine, sastane mješovita komisija za identificiranje spornih graničnih točaka.

U suprotnom slučaju slovenska vlada mogla bi odustati od lanjskog načelnog dogovora dvaju premijera prema kojemu bi se rješavanje spornih graničnih pitanja prepustilo "trećoj strani", odnosno presudi neke međunarodne ustanove ili suda.

Na pitanje što će njegova vlada konkretno napraviti u vezi sa zemljištima na lijevoj obali Dragonje i znači li sadašnje stanje da se Slovenija njih odriče, Janša je rekao da je riječ o parcelama koje su u vlasništvu slovenskog državnog fonda za poljoprivredna zemljišta i šume, a koje su dane u najam.

"To zemljište je slovensko, a raspolaganje s njim od strane neovlaštenih subjekata ništavno je i nema pravnih posljedica", rekao je Janša. Prema njegovim riječima, u vezi sa spornim zemljištem u praksi za sada ništa nije promijenilo, jer zemljištem i dalje raspolaže osoba kojoj je zemljište dano u najam.

"Ako bi se sadašnje stanje nasilno promijenilo, vlasnik će zaštititi svoje vlasništvo", rekao je Janša, odgovarajući na novinarsko pitanje o prodaji spornih zemljišta uz rijeku Dragonju od strane općine Buje.

Upitan da li je o hrvatskom potezu u vezi sa spomenutim zemljištima obavijestio Europsku komisiju, Janša je rekao da nije i da će njegova vlada stvar urediti sama.

"To je parcela u slovenskom vlasništvu i to ćemo rješavati sami, to nije stvar Europske komisije", izjavio je Janša na konferenciji za novinare na kojoj je uz odnose s Hrvatskom komentirao i druga pitanja s područja unutarnje i vanjske politike.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene