Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Janša: Neriješeno granično pitanje s Hrvatskom riješiti po načelu pravednosti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenski premijer Janez Janša sinoć je, u govoru na proslavi godišnjice priključenja pokrajine Primorska matici koja je održana u Kopru, među ostalim spomenuo neriješeno granično pitanje s Hrvatskom, kazavši da ga je potrebno riješiti po načelu pravednosti, uzimajući u obzir demografske i teritorijalne gubitke Slovenaca nakon razgraničenja Italije i bivše Jugoslavije poslije Drugog svjetskog rata.

"Sav hrvatski teritorij koji je prije (Rapallskim ugovorom) bio priključen Italiji vraćen je Hrvatskoj, a cijenu podjele platili su tada samo Slovenci", rekao je Janša, dodajući da zbog toga Slovenija glede graničnih pitanja s Hrvatskom inzistira na "načelu pravičnosti", javila je Slovenska tiskovna agencija STA.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Sporazum Tuđman-Izetbegović Josipović i Izetbegović se složili oko graničnog pitanja Slika nije dostupna Slovenija neće odustati!? 'Rješenje granice uvjet za ulazak u EU'

"Nakon drugog svjetskog rata znatan je dio slovenskog primorskog teritorija, s Trstom i Gorizijom i više od 100.000 naših zemljaka, ostao na teritoriju susjedne države, dok nijedan pedalj hrvatske zemlje ni mora na zapadu nije bio otkinut od njihove matice", rekao je u svom govoru Janša.

"Slovenija inzistira da se pri rješenju još otvorenog pitanja granice na moru uz stanje 25. lipnja 1991. (na dan osamostaljenja) uzme u obzir i načelo pravičnosti", rekao je Janša, prenijela je slovenska agencija.

Janša je bio središnji govornik na državnoj proslavi "Priključenja Primorske matici" koja se već tri godine obilježava kao državni praznik 15. rujna, budući da je na taj dan 1947. godine stupio na snagu mirovni ugovor potpisan u Parizu sedam mjeseci prije toga kojim su određene poslijeratne granice Italije i bivše SFRJ, s izuzetkom tzv. Slobodnog teritorija Trsta.

Veći dio govora Janša je inače posvetio važnosti Slovenskog primorja i pomorske orijentacije za razvoj zemlje. Aludirao je i na "aferu Patria", rekavši da se Slovenija idućih godina može razvijati brzim tempom, ako se ne budu vraćale "stare podjele" i ako se "u inozemstvu ne bude pralo prljavo rublje", čime je podsjetio na svoju ocjenu da su korupcijsku aferu u inozemstvo lansirali njegovi politički protivnici.

Odnosi s Hrvatskom uoči parlamentarnih izbora koji se održavaju u nedjelju 21. rujna nisu inače do sada bili u središtu interesa političkih stranaka kao u kampanji prije 4 godine.

Teza o tome da je Slovenija nakon razgraničenja Italije i Jugoslavije izgubila teritorijalno i demografski, pa da bi se to trebalo uzeti u obzir pri razgraničenju Slovenije i Hrvatske u slovenskoj politici i publicistici nije inače nova jer se pojavila odmah nakon raspada bivše SFRJ i osamostaljivanja obiju država.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene