Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nazvao priče izmišljotinama

Janša: Ne postoje tajni računi, nikada nisam trgovao oružjem

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Selnik slovenske oporbe i bivši premijer Janez Janša izjavio je u da ne postoje nikakvi tajni računi u inozemstvu od 'trgovine oružjem'.

Kaže da su neistinite priče da je kao slovenski ministar obrane 1991. i 1992. godine osobno dobivao gotovinske provizije za transporte oružja prema Hrvatskoj u vrijeme embarga UN-a.

'Nikad nisam trgovao oružjem i priče da sam primao novac su izmišljotina, nikad nisam pratio istovar oružja u Luci Koper', rekao je Janša u četvrtak u razgovoru za komercijalnu u televizijsku postaju POP-TV.

Janša je rekao da su izjave poduzetnika iz Pariza Marina Tomulića, koje ovih dana prenose slovenski mediji, a prema kojima su Janša i bivši ministar unutarnjih poslova Igor Bavčar zaradili milijun američkih dolara na nekoliko transporta oružja za Hrvatsku u vrijeme agresije Srbije i bivše JNA, a pred međunarodno priznanje Hrvatske i Slovenije, "čista izmišljotina" koju nekritički prenose slovenski mediji.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Nismo poslovali sa Zagorcem, nego s Čermakom' Slika nije dostupna Slučaj Zagorec zahvatio i Sloveniju

>> Janša primao mito za šverc oružja prema Hrvatskoj?

Janša je rekao da Tomulića, kojega slovenski mediji predstavljaju kao 'trgovca oružjem', francuskog ili hrvatskog agenta te 'Tuđmanova logističara', ne poznaje i da se s njime nikad nije sreo.

Janša je sugerirao da su priče u kojima se ponovo pojavljuje kao 'trgovac oružjem' za vlastiti račun, koje je više puta odbacio i za što po njemu nema nikakva dokaza, možda nastale u Sloveniji i lansirane preko Tomulića, kako bi ga se pokušalo politički diskreditirati kao političara, slično kao pred parlamentarne izbore u Sloveniji 2008. godine, kad je u Finskoj lansirana afera o isplati provizija finske tvrtke Patria, potaknuta iz Slovenije. 'Nadam se da priča Tomulića nije inspirirana i dobila stimulans iz Slovenije', rekao je Janša za POP-TV.

Na navode kako su neke ranije parlamentarne istrage u Sloveniji sugerirale da je novac od "trgovine oružjem" završio na računima u inozemstvu, Janša je rekao da nikakvih ilegalnih kanala i prijenosa gotovine na račune u inozemstvo nije bilo, da je sve bilo legalno, te da je akcije nabave oružja proknjižila i slovenska centralna banka. Janša se zauzeo za javnu objavu dokumenata iz tog razdoblja koji postoje na ministarstvu obrane i u arhivu bivšeg predsjednika Janeza Drnovšeka.(Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene