Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Janša i Prodi o granici s Hrvatskom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenski premijer Janez Janša izjavio je nakon susreta s talijanskim premijerom Romanom Prodijem da ga je informirao i o svom dogovoru s hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom da se u traženju rješenja za otvorena granična pitanja potraži pomoć treće strane.

U središtu Prodijevih i Janšinih razgovora vođenih danas na Brdu kod Kranja bili su bilateralni odnosi, gospodarska suradnja i pripreme Slovenije za predsjedavanje Europskom unijom u prvoj polovici iduće godine.

Pročitajte i ovo Ilustracija Veliki problem Slovenci uputili neobičan zahtjev zbog brojnih turista koji će ići prema Hrvatskoj: "To su zatražili prvi put" Aleksandar Vučić reagirao i slovenski premijer Novi Vučićev skandal, brutalno izvrijeđao Slovence: "Odvratni su, nikad im se neću ispričati"

Janša je na zajedničkoj konferenciji za novinare, odgovarajući na pitanja domaćih novinara, rekao da je talijanski premijer dao potporu novom načinu rješavanja međusobnih pitanja Slovenije i Hrvatske.

"Slovenija je u zadnje vrijeme na tom području napravila velik
napredak i stupili smo na put rješavanja tog problema", rekao je Janša u vezi svog dogovora s premijerom Sanaderom krajem kolovoza na Bledu.

"Postigli smo načelnu političku suglasnost da se u traženje rješenja uključi treća strana. To je Hrvatska predlagala duže vremena, dok je Slovenija bila skeptična, a sada smo na putu koji obećava neko realističko rješenje", rekao je Janša, dodajući da je o tome obavijestio Prodija i da Prodi takav način rješavanja otvorenih pitanja Slovenije i Hrvatske podržava.

Janša je pritom istaknuo da je riječ o načelnom i za sada neformalnom dogovoru i da do rješenja neće doći odmah, no da je riječ o novoj situaciji u odnosu na ranije.

Prodi u svom nastupu na konferenciji za tisak nije komentirao odnose Slovenije i Hrvatske, a naglasak je dao na jačanju gospodarske suradnje sa Slovenijom, stabilizaciju stanja u regiji, te na potporu predsjedanju Slovenije Europskom unijom u prvoj polovici iduće godine.

Među ostalim, Prodi je rekao da se zalaže za što jaču suradnju luka u sjevernom Jadranu, rekavši da Trst i Kopar niti nisu dvije luke nego "dvije obale iste luke", te da u njihovu suradnju treba uključiti i Rijeku jer nije riječ o pristaništima u odnosu konkurencije nego lukama koje moraju surađivati, onako kako surađuju sjevernoeuropske luke, te na taj način postati glavna tranzitna središta za teret koji ide u srednjeeuropske zemlje.

Prodi je rekao da se za uključivanje Hrvatske u Europsku uniju zalaže istim žarom kojim se zalagao za uključivanje Slovenije u tu integraciju. Istaknuvši da podržava program predsjedanja Slovenije Europskom unijom u prvoj polovici iduće godine, talijanski premijer je rekao da je stabilizacija regije u potpunom uključivanju svih zemalja u njoj u EU.

Zbog stanja u Srbiji zbog problema Kosova, Prodi se zauzeo za njeno brže približavanje Europskoj uniji, a u tome ga je podržao i Janša, dodavši da Srbija surađuje s Haaškim sudom.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene