Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

Anketa pokazala

Janša i dalje favorit za premijera Slovenije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik vodeće slovenske oporbene stranke Janez Janša i dalje je favorit za formiranje nove slovenske vlade, ali je u gradonačelniku Ljubljane Zoranu Jankoviču dobio ozbiljnog konkurenta za taj položaj.

Najprimjereniji za mandatara nove slovenske vlade bio bi, po mišljenju ispitanika, predsjednik Slovenske demokratske stranke (SDS) Janez Janša, za koga je potvrdno odgovorilo 10,4 posto ispitanika u anketi koju je prošlog tjedna proveo, a u srijedu predstavio Fakultet za primjenjene društvene znanosti iz Nove Gorice. Da bi najbolje rješenje za novog premijera sadašnji gradonačelnik Ljubljane Zoran Jankovič navelo je 5,5 posto ispitanika, dok 3 posto smatra da bi i novu vladu trebao sastaviti Borut Pahor, predsjednik Socijalnih demokrata (SD) čija se koalicijska vlada u parlamentu sredinom godine izgubila većinu, a onda joj je prošlog mjeseca izglasovano nepovjerenje u parlamentu.

Prema ispitivanju Fakulteta za primijenjene društvene znanosti, najveću potporu na prijevremenim izborima koji se održavaju 4. prosinca za sada glasači daju Janšinoj stranci (16,4 posto), a onda Pahorovoj (7,9), dok prag za ulazak u parlament koji iznosi 4 posto prelaze još Slovenska pučka stranka SLS (5 posto) i Demokratska stranka umirovljenika DESUS (4,3 posto).

Pročitajte i ovo Tuča u Sloveniji hladna fronta VIDEO Dijelove Slovenije poharala tuča, objavljena snimka kako se hladna fronta kreće prema Hrvatskoj Slika nije dostupna Predložena nova mandatarka Slovenija nakon Janše dobiva premijerku?

Jankovič više glasova od Pahora?

Uz to, prema anketi, Liberalni demokrati (LDS) i stranka Zares, koje su sudjelovale u Pahorovoj vladi, uopće se ne bi uvrstile u parlament, a isto bi se moglo dogoditi i Jelinčičevim nacionalistima (Slovenska nacionalna stranka).

No, u anketu još nije uključena stranka čije je osnivanje najavio Jankovič, a koja bi, prema nekim ispitivanjima koja su ovih dana objavili mediji, mogla dobiti više glasova nego Pahorovi Socijalni demokrati (SD), a isto niti mogućnosti nekih novih pokreta i stranaka čije je osnivanje najavljeno do zakonskog roka do 9. studenoga. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene