453568
453568
453568
453568
453568

''Prošlo je zlatno doba Europske unije''

  • , 14.10.2016., 22:10
  • Autor:
  • komentara

Slovenski oporbeni čelnik i bivši premijer Janez Janša izjavio je da je "zlatno doba" Europske unije prošlo i da integraciju čekaju burna vremena u kojima se treba boriti za interese članica.

 
 
 
 
Janez Janša (Foto: Petar Glebov/PIXSELL)
Janez Janša (Foto: Petar Glebov/PIXSELL)

''Zlatno doba Europske unije je prošlost i pred nama je turbulentno razdoblje, ali se isplati boriti", kazao je Janez Janša u Mariboru na političkoj tribini koju je organizirala njegova Slovenska demokratska stranka na temu razvojnih perspektiva slovenske Štajerske i Maribora, u kojima su nezaposlenost i ispodprosječna primanja znatno izraženija nego u središnjim i zapadnim dijelovima zemlje.

"Silnice EU-a pomiču se prema srednjoj Europi i tu je šansa za Maribor, ali te prilike je potrebno imati u vidu, predvidjeti, te se na njih pravodobno pripremiti", kazao je Janša u vezi s kriznim razdobljem u Europi zadnjih godina.

Janša je kritizirao i politiku središnjih slovenskih vlasti prema Mariboru i njegovoj regiji, gdje njegova stranka uživa veću potporu nego u drugim izbornim jedinicama.

Dramatičniji u opisivanju stanja u EU-u bio je eurozastupnik Milan Zver, potpredsjednik Janšine stranke i njezin nekadašnji kandidat za dužnost predsjednika države.

"Problemi Europske unije od prije deset godina pravi su bomboni u usporedbi s ovim današnjima", kazao je Zver na tibini govoreći o EU koju potresa odluka britanskih birača o odlasku te zemlje iz integracije, kao i migrantska kriza te sigurnosni izazovi u susjedstvu.

"Danas je pitanje hoće li EU uopće preživjeti. Financijska, gospodarska, socijalna, migrantska kriza, terorizam... sve to su stvari koje EU destabiliziraju i potrebno je da nađemo odgovore kako se s time suočiti", kazao je Zver.

Slovenija, ali i druge manje europske države mogu egzistirati, nastavio je on, samo u okviru EU-a jer preko zajedničkih razvojnih fondova integracije financiraju veliki dio svojih investicija.

"Raspad EU-a bio bi možda dobar za velike države poput Njemačke, Francuske i Velike Britanije, ali je upitno bi li i one same mogle biti konkurentne u svjetskom okviru. Za manje bi države raspad integraciije bio mnogo veći udarac i teško da bi ga preživjele", kazao je Zver. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se