Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Informacija koju se nastoji zataškati

Razotkrivena najveća ''tajna'' američke vojske

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Proteklih godina, američka vojska je prezentiranje svojih vojnih nedostataka pretvorila u godišnji obred ispred sjedišta Američkog kongresa na Capitol Hillu, ali čini se kako će se to promijeniti.

Prema nedavnom dopisu glasnogovornika Pentagona, kapetana Jeffa Davisa, ministar obrane James Mattis uputio je vojne službenike da se suzdrže od javne rasprave o pripremnosti vojske, te naredio da se veći broj informacija obilježi kao "povjerljiva informacija".

Pročitajte i ovo Donald Trump Izašli mu ususret Trump u posljednji trenutak dobio odgodu - ne mora položiti 464 milijuna dolara Donald Trump Cjenkao se sa sudom Trumpu istječe vrijeme: Mora platiti 454 milijuna dolara ili bi mogao ostati bez nekretnina

Čini se kako je Mattis na takvu odluku potaknut kako bi se prikrila niska spremnost ključnih vojnih sustava, nedovoljan broj sati treninga pilota i vojnika, te zaostaci u održavanju brodova američke vojske.

Razumna odluka ili politička igra?

Iako ova odluka ima smisla, Davisova odluka o zaustavljanju širenja informacija je, slučajno ili ne, politički pogodna.

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država, Donald Trump, proveo je dio svoje predizborne kampanje obećavajući da će obnoviti vojsku i popraviti štetu koju je uzrokovala administracija Baracka Obame. To se, za sada, nije dogodilo.

Iako je naredio provođenje unutarnje procjene pripremnosti Pentagona, te se zakleo na "povijesno" povećanje potrošnje na obranu, uključujući 30 milijardi dolara (200 milijardi kuna) koje je do kraja godine obećao osigurati, svoja obećanja tek je počeo ispunjavati.

Od tih 30 milijardi dolara, osigurano je samo 15, a novi plan potrošnje Trumpove administracije neće moći osigurati novce koji su potrebni kako bi se dugotrajno obustavila vojne nespremnosti koja muči vojsku SAD-a.

Također, neki članovi Kongresa već su rekli kako se do sada osigurana svota neće znatno mijenjati niti 2018. Ukratko, problem nespremnosti ostat će sveprisutan te bi mogao postati još gorim ovisno o načinu na koji će Pentagon, suočen sa sve većim izazovima na Bliskom istoku, Aziji i Afganistanu, raspolagati novcima.

Utjecaj na američku javnost

Ako se rigorozno interpretira, Pentagonov trud da smanji broj reportaži i diskusija o razini spremnosti vojske mogao bi postati prepreka pokušajima Trumpove administracije koja želi prikupiti političku potporu kako bi ponovo izgradila vojsku. Rasprave ovakvog tipa privlače najviše interesa među američkom javnosti, stoji u članku American Enterprise Instituta koji je prenio Newsweek.

Rasprave o proizvodnim linijama F-35 letjelica ili računalnim problemima američku javnost vjerojatno neće zainteresirati na jednakoj razini kao što će to učiniti rasprava o spremnosti vojske.

Čak i civili znaju da se od vojnika, mornara ili pilota ne bi trebalo tražiti da se izlože velikoj opasnosti bez da su prethodno prošli temeljit trening ili bez posjedovanja oružja koje će im osigurati premoć u borbi. To je dio nepisanog ugovora kojeg javnost poštuje kada je u pitanju vojska. Javnost zna da se vojnici ne obogaćuju služeći državu, zbog čega im žele pružiti što bolje uvjete kada se nađu oči u oči s protivnicima.

Što možemo zaključiti na temelju činjenice da američka vojska smatra da se mora auto cenzurirati kako bi se doimala snažnom? U e-mailu kapetana Davisa stoji da američka vojska tijekom posjeta novinara "uvijek mora pokazati snagu".

Protivnici SAD-a svjedočili su osam godina dugom smanjenju ulaganju u vojsku, što je umanjilo njenu pripremnost, koja je dramatično pala te preskočila još jednu generaciju modernizacije. I dok su ti protivnici zasigurno te činjenice svjesni, skrivanje razine pripremnosti zavarati će samo američki narod.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene