Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Razvoj bilateralnih odnosa

Jačanje suradnje: Izraelski predsjednik impresioniran Hrvatskom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska premijerka Jadranka Kosor i izraelski predsjednik Shimon Peres suglasni da je dobre političke odnose dviju zemalja potrebno obogatiti jačanjem gospodarske suradnje.

Kako se navodi u priopćenju vlade objavljenom po završetku sastanka Kosor i Peresa u Banskim dvorima, hrvatska je premijerka naglasila da RH smatra Izrael vrijednim prijateljem i ostat će predana daljnjem razvoju hrvatsko-izraelskog partnerstva i dijaloga. Područje u kojem je potrebno poboljšati suradnju jesu gospodarski odnosi, rekla je Kosor i u tom kontekstu najavila svoj predstojeći posjet Državi Izrael na poziv premijera Benjamina Netanyahua.

Pročitajte i ovo Mike Johnson Predviđaju iste iznose za obje zemlje Američki Kongres glasat će o pomoći Izraelu i Ukrajini Izraelski borbeni avion F-15 Pitanje koje visi u zraku Svijet strahuje nakon izraelske najave: Je li moguće da Izrael napadne iranska nuklearna postrojenja?

Premijerka je istaknula da je Hrvatska otvorena izraelskim ulagačima i izrazila uvjerenost da će se povećati izraelske investicije u Hrvatsku. Također, kazala je da moguću suradnju dviju zemalja vidi u području poljoprivrede i dodala da bi Hrvatskoj bilo dragocjeno izraelsko iskustvo u navodnjavanju. Razgovaralo se i o drugim područjima suradnje u znanosti, kulturi i industriji visoke tehnologije.

Izrael zainteresiran za investicije u Hrvatskoj

Premijerka Kosor posebno je spomenula turizam, kao važnu gospodarsku granu i tom prilikom pozvala izraelske turiste u Hrvatsku. Peres je naglasio postojanje velike zainteresiranosti za izraelske investicije u Hrvatskoj. Istaknuo je da budućnost ovisi o ulaganju u znanost, te je izvijestio premijerku Kosor o investicijama koje se u tom smislu razvijaju u Izraelu. Također je pozvao hrvatsku stranu da se uključi u te projekte. Naglasio je kako je impresioniran s onim što je vidio u Hrvatskoj i potencijalom za razvoj bilateralnih odnosa.

Tijekom sastanka Jadranka Kosor izrazila je potpunu privrženost Republike Hrvatske politici koja najdublje osuđuje holokaust i istovremeno radi na edukaciji novih naraštaja da se takva tragedija više nikada ne dogodi. Shimon Peres zahvalio je na svemu što Vlada Republike Hrvatske čini na tom području, zaključuje se u priopćenju. Sastankom s hrvatskom premijerkom Shimon Peres završio je svoj službeni posjet Hrvatskoj. U petak je razgovarao s predsjednikom države Ivom Josipovićem, a u nedjelju ujutro posjetio spomen područje u Jasenovcu. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene