Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rice zadovoljna

Izvrsna suradnja Hrvatske i SAD-a u Vijeću sigurnosti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sjedinjene Države i Hrvatska izvrsno surađuju u Vijeću sigurnosti UN-a, a američka vlada visoko cijeni partnerstvo s Hrvatskom u NATO-u i UN-u i očekuje daljnje jačanje bilateralnih odnosa dviju zemalja, izjavila je u ponedjeljak američka veleposlanica pri UN-u Susan Rice nakon razgovora s hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom u New Yorku.

'Sa zadovoljstvom sam zahvalila premijeru na izvrsnom partnerstvu i suradnji koje SAD i Hrvatska imaju ovdje u UN-u, posebno u Vijeću sigurnosti, gdje zajednički radimo na širokom spektru hitnih pitanja vezanih uz međunarodni mir i sigurnost', izjavila je Rice nakon sastanka održanog u Stalnoj misiji RH pri UN-u.

Pročitajte i ovo Palestinci obnovili zahtjev za punopravno članstvo u UN-u Zadnji zahtjev podnesen je 2011. Palestinci obnovili zahtjev za punopravno članstvo u UN-u Ilustracija Plava linija Izraelske snage pogodile vozilo UN-a u Libanonu, ranjeno nekoliko promatrača

Ona je istaknula novu dimenziju odnosa SAD-a i Hrvatske kao saveznica unutar NATO-a, i naglasila kako američka vlada 'visoko cijeni partnerstvo s Hrvatskom u NATO-u i UN-u, te očekuje dodatno jačanje već ionako jako dobrih i snažnih bilateralnih odnosa s Hrvatskom'. Premijer Sanader istaknuo je vrlo dobru suradnju RH i SAD u Vijeću sigurnosti UN te kazao kako su razgovarali o pitanjima s kojim se Vijeće upravo bavi, poput Sjeverne Koreje, Irana i Bliskog istoka.

Sanadar Rice izvijestio o pregovorima s Rehnom

Sanader ja također kazao kako je Susan Rice, koja je članica kabineta američkog predsjednika Baracka Obame, izvijestio o pregovorima Hrvatske s EU i razgovoru koji je u ponedjeljak vodio s povjerenikom EU za proširenje Olli Rehnom. U razgovoru je, kako je kazao, iznio i hrvatska stajališta o stanju u BiH i regiji. Veleposlanica Rice posebno je istaknula da 'Hrvatska ima stožernu ulogu za mir i stabilnost u regiji jugoistočne Europe, što se pokazuje i regionalno i međunarodno u kontekstu UN-a'.

Hrvatski premijer u srijedu će se u New Yorku sastati s glavnim tajnikom UN-a Ban Ki-moonom, s kojim će razgovarati o doprinosu Hrvatske radu Vijeća sigurnosti UN-a, reformi UN-a i drugim pitanjima. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene