Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Totalno razočaran'

Izvjestitelj EP-a optužuje vlasti RS za stalne opstrukcije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izvjestitelj EP-a kazao je kako je 'totalno razočaran' posljednjim razvojem događaja u toj zemlji.

Izvjestitelj Europskog parlamenta za Bosnu i Hercegovinu Christian Dan Preda optužio je vlasti Republike Srpske za blokiranje napretka BiH prema članstvu u Europskoj uniji navodeći kako je "totalno razočaran" posljednjim razvojem događaja u toj zemlji.

Pročitajte i ovo Milorad Dodik bizarne poruke Dodik organizirao "narodni miting", njegov suradnik stajao uz Anu Brnabić i urlao: "Ne želimo u pedersku EU!" Milorad Dodik Prepucavanja u BiH Dodik ne priznaje optužnicu, nazvao je političkim progonom i najavio da će tužiti tužitelja

"Gledamo nešto što bi bez sumnje moglo ugroziti šanse BiH da dobije kandidatski status. Bit ću izravan do kraja: totalno sam razočaran", izjavio je Preda.

Reakcija izvjestitelja Europskog parlamenta slijedila je pošto su predstavnici vlasti RS u nedjelju potvrdili da se protive prilagođenom privremenom trgovinskom sporazumu između BiH i EU koji bi osigurao otvaranje bosanskohercegovačkog tržišta za ograničen bescarinski uvoz i iz Hrvatske što je pogodnost koju odavno uživaju druge države članice Unije.

Dogovorenim prilagodbama proizvođači iz BiH istodobno bi dobili mogućnost povećanog izvoza hrane na tržište EU, no u RS-u to ignoriraju i tvrde kako bi njihovi poljoprivrednici od svega imali samo štetu u iznosu i do 100 milijuna eura na godišnjoj razini.

Beskonačna politizacija

Prihvaćanje rezultata pregovora zaključenih potkraj svibnja u tijelima vlasti BiH temeljni je preduvjet koji je Europska komisija postavila kako bi ovog ljeta bio razmatran zahtjev BiH za odobravanje statusa kandidata za članstvo u Uniji.

No Dan Preda je podsjetio kako nije problem samo u tome nego i u činjenici da se gotovo svaka zadaća koju je potrebno obaviti kako bi se nastavio proces europskih integracija u BiH beskonačno politizira i komplicira, a odgovornost za to jasno je adresirao na vlasti u Banja Luci.

"Prvo nam se kaže da postoji dogovor o mehanizmu koordinacije, o objavi rezultata popisa (stanovništva) te o prilagodbi Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) a onda iz RS dođe do osporavanja i djelovanja protivnog integraciji BiH u EU. Pa ne može biti nikakva napretka u reformama, posebice ne u europskim integracijama ako na svakom koraku postoji neka prijetnja blokadom", kazao je Dan Preda.

Stanje na terenu dokazuje da je verbalno opredjeljenje političara u BiH za pridruživanje EU neiskreno i da oni svojom postupcima zapravo varaju vlastiti narod, upozorio je.

Oštra upozorenja

Oštra upozorenja izvjestitelja Europskog parlamenta za BiH slijedila su nakon što je postalo izvjesno da će ta zemlja zbog unutarnjih političkih igara i opstrukcija izgubiti izglede da ovog ljeta dobije mogućnost pokretanja procedure koja bi u konačnici rezultirala odobravanjem kandidatskog statusa tijekom 2017. godine.

Predsjednik RS-a Milorad Dodik u nedjelju je u Banja Luci izjavio da u tom entitetu traže nove pregovore s EU o prilagodbi privremenog trgovinskog sporazuma jer one već usuglašene ne žele prihvatiti.

"Pregovaračka pozicija mora da se postavi na nove osnove, da se utvrde štete, pa da se traže rješenja za štete pa tek onda da pregovaramo o tome", kazao je Dodik.

Istodobno je uputio i izravnu prijetnju Hrvatskoj da neće dobiti nikakve ustupke za koje je nužna suglasnost iz RS-a sve dok ne počne gradnja mosta preko Save kod Gradiške.

Dodik je optužio Hrvatsku da "godinama opstruira taj projekt" koji RS smatra vitalnim za svoju prometnu infrastrukturu jer bi most povezao autocestu izgrađenu od Banje Luke prema Savi s autocestom Zagreb-Lipovac.

Političkim partnerima unutar BiH Dodik je istodobno poslao poruku da s njima više neće ni o čemu razgovarati sve dok se ne riješi pitanje obrade i objave rezultata popisa stanovništva provedenog 2013. godine.

Vlasti RS uporno traže da se iz popisa stalnih stanovnika BiH izbriše 196 tisuća osoba, uglavnom Bošnjaka s područja RS, za koje drže kako tijekom popisa nisu ponudili informacije dostatne da im se prizna status stalno nastanjenih u tom entitetu. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene