Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Izviđači na Julijskim Alpama pronađeni ljetnoj odjeći

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Skupina mladih belgijskih izviđača, koja se početkom tjedna izgubila u Julijskim Alpama na talijansko-slovenskoj granici, morat će sama snositi troškove helikopterske evakuacije iz visokog gorja, kamo su krenuli danju po sunčanom vremenu, a nađeni su iza ponoći kako cvokoću, odjeveni uglavnom u kratke hlače i majice kratkih rukava te u sportskim tenisicama.

'Kad su mi javili kako su odjeveni, isprva nisam vjerovala', rekla je za ljubljansko 'Delo' liječnica gorske službe spašavanja Eva Pogačar, koja smatra da su kompjutorske igre jedan od čimbenika za riskantno ponašanje mladih.

Pročitajte i ovo Nuklearna elektrana Krško Od ponedjeljka Krško neće raditi mjesec dana Požar u Sloveniji vatrena stihija FOTO/VIDEO Dramatični prizori u susjedstvu: Požar se vidi iz Ljubljane, u gašenju sudjeluje i vojska

'Oni žive u virtualnom svijetu, gdje imaju deset života i gdje ništa ne boli. Nisu svjesni opasnosti iz stvarnog života i gube dodir s prirodnom sredinom u kojoj je sve drukčije nego na kompjutorskom ekranu', rekla je komentirajući neopreznu avanturu u koju se upustila skupina od 38 mladih belgijskih skauta, starih od 15 do 22 godine.

Smješteni nedaleko Bovca, u ponedjeljak su autobusom otišli na izlet na talijansku stranu kako bi vidjeli jedno jezero, ali su se u dolinu Možnice ispod planine Mangart odlučili vratiti pješice, zanemarujući slabu opremljenost, nepoznavanje terena i promjenu temperature tijekom dana.

Nakon što su se izgubili visoko u planinama, njihov je vodič navečer nazvao pomoć mobilnim telefonom, a spašeni su tek iza ponoći, te na sreću prošli bez težih zdravstvenih posljedica.

Slovenska gorska služba spašavanja sada računa na povrat troškova njihove evakuacije, ako sud utvrdi da su krivi za izazivanje opće opasnosti iz nehata. Razmišlja se i o pokretanju postupka protiv agencije u čijem su aranžmanu došli u Sloveniju, piše slovenski tisak. Razlog je i sve veći broj incidenata u koje se unesrećene u planinama spašava helikopterom, jer jedan takav let stoji dvije tisuće eura.

Lani je slovenska gorska služba spašavanja izvela 349 akcija spašavanja. Izvedeno je 311 helikopterskih prijevoza, a među njima su, uz klasične slučajeve hitnih prijevoza pacijenata u bolnice, i prijevozi unesrećenih u planinama. Prošle je godine u slovenskim planinama zabilježeno 29 smrtnih slučajeva, a čest uzrok nesreća su neiskustvo i slaba oprema.

Nekritičnost planinara u procjeni vlastitih sposobnosti i zahtjevnosti terena osobito je naglašena kod stranaca koji ne uvažavaju osnovno pravilo za ponašanje u planinama: 'Ne idi zimi putem koji nisi upoznao ljeti', kazala je za 'Delo' liječnica Eva Pogačar, koja vodi medicinsku ekipu Gorske službe spašavanja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene