Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zabranili pristup Palestincima

Izraelski naseljenici prisvojili izvore vode

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izraelski naseljenici prisvojili su desetke izvora vode na Zapadnoj obali na štetu palestinskog stanovništva, kojem su potpuno ili djelomično onemogućili pristup vodi, objavio je u izvješću u Ured UN-a za koordinaciju humanitarnih poslova (OCHA), prenijele su agencije.

OCHA u izvješću navodi, kako prenosi AFP, da je od 56 izvora vode u blizini izraelskih kolonija na Zapadnoj obali u njih 30 pristup Palestincima bio potpuno zabranjen. U izvješću se objašnjava da se to postiglo većinom ‘zastrašivanjem, prijetnjama i nasiljem izraelskih kolonizatora’ nad palestinskim stanovništvom.

Još 26 izvora, prenosi francuska agencija, na putu je da doživi istu sudbinu, jer, kako stoji u tom dokumentu, ‘palestinski poljodjelci i stanovništvo ukazuju na osjećaj zastrašivanja i odvraćanja koji kod njih izaziva stalna nazočnost skupina naoružanih naseljenika u tom području’. Čak 93 posto tih izvora nalazi se u području pod potpunom izraelskom kontrolom, a 84 posto je na zemljištu koje je izraelska vojna uprava registrirala kao palestinsko privatno vlasništvo, naglašava OCHA.

Pročitajte i ovo Mike Johnson Predviđaju iste iznose za obje zemlje Američki Kongres glasat će o pomoći Izraelu i Ukrajini Izraelski borbeni avion F-15 Pitanje koje visi u zraku Svijet strahuje nakon izraelske najave: Je li moguće da Izrael napadne iranska nuklearna postrojenja?

>> Izrael dopustio izgradnju 1100 stanova

‘O izvorima i dalje u potpunosti ovisi navodnjavanje zemljišta, a u velikoj mjeri pojenje stoke’, prenosi Reuters tvrdnju iz izvješća, dodajući da tu vodu za piće koriste i palestinska domaćinstva u područjima bez vodovodne mreže.

‘Nemogućnost pristupa izvorima vode i okolnoj zemlji smanjila je prihod poljoprivrednika, koji ili moraju potpuno prekinuti obrađivanje zemlje ili se moraju pomiriti s manjim urodom’, citira Reuters zaključak izvješća. Ured UN-a navodi i podatak da su izraelski kolonizatori desetke izvora vode pretvorili u turističke centre i da se neki koriste kao bazeni za plivanje.

Zbog svega toga OCHA od izraelskih vlasti zahtijeva da poduzmu odgovarajuće mjere, upozoravajući da je ono što se naseljenicima stavlja na teret ‘protuzakonito ne samo prema međunarodnom pravu, već i u odnosu na izraelske zakone’. Izraelska strana tvrdi da je izvješće pristrano i puno netočnosti jer Palestincima ‘nitko ne brani pristup vodi’.

U izvješću francuske parlamentarne skupine u prosincu je istaknuto da ‘Izrael provodi politiku teritorijalnog širenja s namjerom da prisvoji izvore vode’. ‘Tu politiku prije svega određuje strateško raspoređivanje naseljenika’, istaknuo je tad voditelj skupine, socijalistički zastupnik u parlamentu i bivši francuski ministar poljoprivrede Jean Glavany. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene