Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Jeruzalem

Izraelski ministar obrane ne očekuje više nikakvu Obaminu inicijativu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izraelski ministar obrane Avigdor Lieberman rekao je u srijedu da više ne očekuje nikakvu diplomatsku inicijativu Baracka Obame u vezi s izraelsko-palestinskim sukobom.

Takva inicijativa je zadnjih mjeseci potaknula nagađanja i zabrinutost u Izraelu. Lieberman je među prvim visokim izraelskim dužnosnicima, ako ne i prvi, koji su javno priznali da se ona najvjerojatnije neće dogoditi.

Pročitajte i ovo Zrakoplovna baza, ilustracija Grand Forks Incident u američkoj vojnoj bazi: Zatvoren je kompleks s tisućama vojnika Ilustracija Širenje sukoba Zlokobna najava svjetske velesile: Iran će napasti Izrael, upućeno upozorenje

Premijer Benjamin Netanyahu je i sam nedavno izrazio zabrinutost.

"Ne vjerujem", odgovorio je Lieberman na konferenciji na kojoj mu je bilo postavljeno pitanje nada li se takvoj inicijativi prije nego Obama u siječnju prepusti mjesto Donaldu Trumpu u Bijeloj kući.

"Jano je da smo u razdoblju tranzicije, jasno je da danas u Izraelu, ali i u ostatku svijeta, očekujemo nove politike, novu administraciju", rekao je Lieberman na toj konferenciji koju je organizirao dnevnik Jerusalem Post.

Dužnosnici, diplomati i analitičari pretpostavljaju da Obama prije odlaska neće poduprijeti UN-ovu rezoluciju o izraelsko-palestinskom sukobu i neće prekinuti s politikom ulaganja američkog veta na svaku rezoluciju koja ne odgovara Izraelu. Druga mogućnost koja se razmatra je govor u kojemu bi iznio američke parametre za rješenje sukoba.

Lieberman je pozvao desnicu da dade vremena novoj administraciji da se uhoda prije nego s njom utvrdi "novi pristup".

Ministar je bio pesimističan u vezi sa skorim rješenjem sukoba: "Tko god govori o završnom dogovoru za dvije, tri, četiri godine ... mislim se zavarava". (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene