458117
458117
458117
458117
458117

Izraelski ministar obrane ne očekuje više nikakvu Obaminu inicijativu

  • , 23.11.2016., 14:59
  • Autor:
  • komentara

Izraelski ministar obrane Avigdor Lieberman rekao je u srijedu da više ne očekuje nikakvu diplomatsku inicijativu Baracka Obame u vezi s izraelsko-palestinskim sukobom.

 
 
 
 
Avigdor Lieberman (Foto: AFP)
Avigdor Lieberman (Foto: AFP)

Takva inicijativa je zadnjih mjeseci potaknula nagađanja i zabrinutost u Izraelu. Lieberman je među prvim visokim izraelskim dužnosnicima, ako ne i prvi, koji su javno priznali da se ona najvjerojatnije neće dogoditi.

Premijer Benjamin Netanyahu je i sam nedavno izrazio zabrinutost.

"Ne vjerujem", odgovorio je Lieberman na konferenciji na kojoj mu je bilo postavljeno pitanje nada li se takvoj inicijativi prije nego Obama u siječnju prepusti mjesto Donaldu Trumpu u Bijeloj kući.

"Jano je da smo u razdoblju tranzicije, jasno je da danas u Izraelu, ali i u ostatku svijeta, očekujemo nove politike, novu administraciju", rekao je Lieberman na toj konferenciji koju je organizirao dnevnik Jerusalem Post.

Dužnosnici, diplomati i analitičari pretpostavljaju da Obama prije odlaska neće poduprijeti UN-ovu rezoluciju o izraelsko-palestinskom sukobu i neće prekinuti s politikom ulaganja američkog veta na svaku rezoluciju koja ne odgovara Izraelu. Druga mogućnost koja se razmatra je govor u kojemu bi iznio američke parametre za rješenje sukoba.

Lieberman je pozvao desnicu da dade vremena novoj administraciji da se uhoda prije nego s njom utvrdi "novi pristup".

Ministar je bio pesimističan u vezi sa skorim rješenjem sukoba: "Tko god govori o završnom dogovoru za dvije, tri, četiri godine ... mislim se zavarava". (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se