Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uskoro razmjena zatvorenika?

Izraelski mediji: Tajni sastanak Netanyahu-Livni

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Čelnik izraelske desničarske stranke Likud Benjamin Netanyahu, vjerojatni budući premijer i njegova centristička suparnica, ministrica vanjskih poslova Tzipi Livni tajno su se sastali zbog formiranja eventualne koalicijske vlade, izvijestili su izraelski mediji.

Čelnici Likuda i Kadime su u srijedu navečer razgovarali nekoliko sati u domu Tzipi Livni u Tel Avivu i spomenuli su moguću rotaciju vlasti, prema nekoliko izraelskih radijskih postaja i televiziji. Netanyahu bi mogao voditi vladu tijekom najmanje tri godine, a Livni bi ga zamijenila tijekom ostatka mandata koji ukupno traje 4 godine i 8 mjeseci.

Pročitajte i ovo Gaza Neizmjerna tuga "Svi su mrtvi! Tenk je pored mene, jako se bojim, dođite po mene", jedne su od posljednjih riječi šestogodišnje Hind u Gazi, kojoj se izgubio svaki trag Hamas i Gaza - 3 Oglasio se i Biden Hamas spreman na primirje, ali Izrael baš i nije: Najavljuju nastavak borbi do "potpunog uništenja terorističke skupine"

Nakon prijevremenih parlamentarnih izbora 10. veljače Kadima je dobila 28 zastupničkih mandata, a konzervativni Likud 27, ali Netanyahu može računati na većinu od najmanje 61 zastupnika od 120 u Knesetu zahvaljujući podršci vjerskih formacija i krajnje desnice. Rok kojeg je predsjednik Shimon Peres odredio Netanyahuu za sastavljanje vlade istječe u četvrtak, ali može biti produžen do 3. travnja.

Mediji navode da su Livni i Netanyahu približili stajališta, ali nisu uspjeli dogovoriti kompromis o osnivanju zajedničke vlade. Ekipe pregovarača će nastaviti razgovore, koji zapinju posebice na načinu rješavanja izraelsko-palestinskog sukoba, ističu mediji.

Livni zahtijeva da se u programu vlade spomene potreba stvaranja palestinske države koja bi mirno živjela uz Izrael, dok Netanyahu predlaže povezivanje pregovora s brzim razvojem gospodarstva i pojačanjem sigurnosti kod Palestinaca. Usporedo s kontaktima s Kadimom, Netanyahu bi trebao nastaviti razgovore s još nekoliko stranaka desnog centra radi zaključivanja sporazuma koalicije.

Odluka o razmjeni zatvorenika Izrael-Hamas sljedećih dana

Odluka o razmjeni zatvorenika između Hamasa i Izraela trebala bi biti donesena sljedećih dana, nakon što su dva izraelska izaslanika poslana na pregovore u Kairo, naveli su izraelski dužnosnici.

'Izaslanici će se večeras vratili i u ponedjeljak na posebnom sastanku izvijestiti vladu o rezultatu pregovora o sudbini izraelskog vojnika Gilada Shalita, zatočenog u Pojasu Gaze od lipnja 2006.', rekao je premijer u odlasku Ehud Olmert na početku tjednog sastanka vlade. 'Vlada će na temelju najnovijih informacija i okolnosti donijeti odluku', naglasio je Olmert.

Ministar unutarnjih poslova Meir Sheetriri drži da su pregovori koje izraelski predstavnici, prvi čovjek Shin Beta Yuval Diskin i iskusni stručnjak za pregovore o razmjeni zarobljenika Ofer Dekel, vode danas u Kairu od ključne važnosti. On je rekao da će 'danas pitanje biti riješeno' i dodao da su tijekom vikenda poduzeti 'veliki napori radi postizanja sporazuma'.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene