Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Spremaju se za rat?

Izraelci odlučili, čak niti SAD neće znati kad će početi napad na Iran

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izrael neće Washingtonu najaviti napad na iranska atomska postrojenja, rekao je jedan američki obavještajni dužnosnik, upućen u povjerljive razgovore najviših predstavnika dviju vlada.

Izraelski dužnosnici kažu da, ukoliko ocjene kako je napad nužan, o tome neće unaprijed obavijestiti Amerikance, kako bi smanjili izglede da SAD budu okrivljene što nisu spriječile akciju Izraela. Takvu poruku su američkim dužnosnicima, koji su dolazili u Izrael, prenijeli izraelski premijer Benjamin Netanyahu i ministar obrane Ehud Barak, prenosi AP.

Pročitajte i ovo Kaarija Prošlogodišnji natjecatelj Finski glazbenik odustao od Eurosonga: "Danas sam sreo izraelsku predstavnicu..." Evakuacija iz Rafaha - 5 Strah i glad Iz Rafaha pobjeglo 150.000 ljudi: "Ovdje su zarobljeni. Znaju da pomoć ne stiže"

>> SAD vjeruju da će Izrael na proljeće napasti Iran

Prema riječima neimenovanog američkog dužnosnika, Netanyahu je istu stvar govorio svim predstavnicima SAD-a, koji su dolazili u Izrael na razgovore. Poruku su primili, pored ostalih, šef Združenog stožera oružanih snaga SAD-a, savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost, direktor nacionalnih obavještajnih službi i najviši predstavnici Kongresa SAD.

Svi oni su pokušavali premostiti nedostatak povjerenja u odnosima SAD-a i Izraela, u vezi s nuklearnim programom Irana. SAD mjesecima već pokušavaju uvjeriti Tel Aviv da ne kreće u takav napad, smatrajući da bi to samo usporilo, ali ne i uništilo iranski nuklearni program.

Teheran tvrdi da je taj program za civilne svrhe, dok Zapad strahuje kako je u službi izrade atomske bombe. Bijela kuća nije odgovorila na novinarsku molbu za komentar stava Izraela, a Pentagon, Ured direktora nacionalne obavještajne službe i veleposlanstvo Izraela u SAD su odbili odgovor.

Ehud Barak ovih dana dolazi u Washington gdje će se sastati s najvišim predstavnicima administracije SAD-a i Kongresa. Benjamin Netanyahu dolazi u Washington idući tjedan, radi razgovora s američkim predsjednikom Barackom Obamom.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene