Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Izrael: Zbog ucjena Livni tražila prijevremene izbore

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon što je čelnica vladajuće izraelske stranke Tzipi Livni odustala od nastojanja da sastavi vladu, Izrael danas kreće prema prijevremenim izborima koji će vjerojatno eliminirati sve preostale izglede za postizanje mirovnog sporazuma s Palestincima ove godine.

'Kada sam morala odlučiti između stalnih ucjena i predlaganja izbora radije sam se opredijelila za izbore', rekla je čelnica Kadime Livni dnevnom listu Yedioth Ahronoth referirajući se na zahtjeve za proračunskim sredstvima od strane ultraortodoksne stranke Shas.

Pročitajte i ovo Izraelski borbeni avion F-15 Pitanje koje visi u zraku Svijet strahuje nakon izraelske najave: Je li moguće da Izrael napadne iranska nuklearna postrojenja? Ilustracija Vodi se žestoka rasprava Netanyahu pred velikom dilemom nakon iranskog napada: "Napravit ćemo sve što je potrebno"

Očekuje se da se Livni, ministrica vanjskih poslova i glavni pregovarač u mirovnim pregovorima s Palestincima, sastane s predsjednikom Shimonom Peresom kasnije tijekom dana kako bi ga izvijestila da nije uspjela sastaviti koaliciju nakon više tjedana razgovora. 

>> Peres zadužio Tzipi Livni da sastavi vladu

>> Tzipi Livni postigla preliminarni dogovor o koaliciji za izraelsku vladu

Peres potom može pokrenuti proces koji vodi u prijevremene izbore koji bi se, kako procjenjuju komentatori, mogli održati 17. veljače, godinu dana prije roka.

Ispitivanja javnog mišljenja pokazuju da bi na izborima pobijedila desna stranka bivšeg premijera Benjamina Netanyahua, protivnika postizanja širokog kompromisa oko teritorija.

'Nadamo se da će Izrael izabrati da ostane na putu mirovnog procesa', rekao je palestinski mirovni pregovarač Saeb Erekat nakon što je Livni potvrdila da su razgovori o koaliciji propali.

Dok se Izrael priprema za izbore na čelu vlade ostaje premijer Ehud Olmert koji je u rujnu podnio ostavku uslijed korupcijskog skandala ali po zakonu ostaje na dužnosti do formiranja nove vlade.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene