Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izrael zaprijetio Siriji

''Ako opet ispalite rakete na naše avione uništit ćemo vas bez trunke oklijevanja''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izraelski ministar obrane Avigdor Lieberman u nedjelju je zaprijetio da će uništiti sirijsku protuzračnu obranu nakon što su ispalili rakete zemlja-zrak na izraelske bombardere.

"Idući put kada Sirijci upotrijebe svoj sustav obrane protiv naših aviona uništit ćemo ih bez imalo oklijevanja", zaprijetio je Siriji izraelski ministar obrane Avigdor Lieberman na izraelskom radiju, javlja AFP

Pročitajte i ovo Projekili ispaljeni na Izrael Sukob s Hamasom Brojni Izraelci hrabro se vraćaju u domovinu: "Dolaze da bi sudjelovali u obrani zemlje" Udarna skupina nosača zrakoplova USS Gerald R. Ford Sukob na Bliskom istoku Američki brodovi stižu u Mediteran: Umirovljeni general objasnio što bi se moralo dogoditi da se SAD uključi u rat

Izraelski bombarderi pogodili su nekoliko ciljeva u Siriji u petak, a izraelski premijer Benjamin Netanyahu je kazao kako su napadi bili usmjereni na oružje namijenjeno Hezbolahu u Libanonu.

Sirijska vojska pak tvrdi kako su oborili jedan izraelski avion i još jedan oštetili dok su izraelski bombarderi gađali položaje u blizini Palmire koju je sirijska vojska nedavno oslobodila od džihadista. Izraelsci pak, negiraju da je ijedan njihov avion oboren ili oštećen.

U priopćenju izraelske vojske stoji kako je "ispaljeno nekoliko protuzračnih raketa, no nijedna nije pogodila svoj cilj". Jednu raketu je presrela izraelski proturaketni sustav Arrow, izvijestili su izraelski mediji. 

To je ujedno i najozbiljniji incident između Sirije i Izraela u posljednjih 6 godina, otkako je počeo rat u Siriji.

U travnju 2016. izraelski premijer je prvi put priznao da je Izrael napao na desetke konvoja u Siriji koji su, kako je rekao, prevozili oružje za Hezbolah. Izrael naime, obično niti ne potvrđuje niti demantira individualne akcije, no ovaj put su to vjerojatno učinili zbog okolnosti incidenta. 

Izrael i Sirija su tehnički u ratu još od 1967. godine kada je Izrael oteo većinu Goalnske visoravni od Sirije u šestodnevnom ratu i anektirao je 1981. godine iako međunarodna zajednica taj potez nikada nije priznala.

Iako još tehnički u ratu, njihova je granica desetljećima ostala uglavnom mirna, sve do 2011. godine, kada je započeo rat u Siriji.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene