Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

Pomorska blokada ostaje

Izrael ublažio blokadu Pojasa Gaze

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izraelska vlada u četvrtak je odlučila ublažiti blokadu Pojasa Gaze, nakon velikog međunarodnog pritiska izazvana napadom izraelskih komandosa na humanitarno brodovlje za Gazu krajem svibnja.

'Sigurnosni kabinet je odlučio liberalizirati sustav po kojem roba za civilnu namjenu ulazi u Gazu i proširiti protok materijala za civilne projekte pod međunarodnom supervizijom', navodi se u priopćenju vlade, bez navođenja o kojim se robama i materijalima radi.

Pročitajte i ovo Automobil u kojem su ubijeni sinovi vođe Hamasa - 3 Ubijena i četiri unuka Izrael tvrdi: Amir, Mohamad i Hazem ubijeni su jer su bili borci, a ne zato što su sinovi vođe Hamasa Bajram u Gazi - 2 Ramazanski bajram Vjernici mole ispred razorenih džamija: "Ovaj bajram je velika rana, bol i mučenje"

>> Abas pozvao na ukidanje blokade Gaze

Odluka vjerojatno znači, navode novinske agencije, da će Izrael dopustiti međunarodnim organizacijama, poput UN-a, da u Pojas Gaze uvezu ranije zabranjeni građevinski materijal, nužan za obnovu područja nakon dvomjesečnog rata Izraela i Hamasa u Gazi od prosinca 2008. do siječnja 2009. godine.

Nije ukinuta pomorska blokada

Izraelska je vlada priopćila da postojeće sigurnosne mjere protiv unosa oružja i ratnog materijala u Gazu ostaju na snazi. Nije ukinuta niti pomorska blokada područja. Sigurnosni kabinet izraelske vlade, pod predsjedanjem premijera Benjamina Netanyahua, o ovome je raspravljao dva dana.

Oko 80 posto od 1,5 milijuna stanovnika Gaze ovisno je o humanitarnoj pomoći. Međunarodna zajednica je, naročito nakon napada na flotilu za Gazu 31. svibnja, opetovano pozivala Izrael da ublaži blokadu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene