Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Izrael: Tijesna pobjeda Tzipi Livni na stranačkim izborima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izraelska ministrica vanjskih poslova Tzipi Livni izvojevala je vrlo tijesnu pobjedu na izborima za novog čelnika vladajuće stranke Kadime, pobijedivši ministra prometa Shaula Mofaza za šačicu glasova, javio je u četvrtak ujutro Izraelski radio.

Nakon što su prebrojani svi listići, Livni je osvojila 43.1 posto glasova, a Mofaz 42 posto, odnosno svega 431 glas manje. Iz tabora poraženog kandidata tvrde da je razlika manja od jedan posto i najavili su ulaganje zahtjeva za ponovno prebrojavanje svih glasova.

Pročitajte i ovo Napad Irana na Izrael U bolnici je Sedmogodišnja djevojčica bori se za život, njezin dom pogodio je šrapnel iranske rakete: "Spavala je u kući, a onda je palo na nas" Napad na Izrael Napeta situacija Iran je Americi poslao jako opasnu poruku: "Povučete li jedan potez..."

Izlazne ankete triju izraelskih televizija su neposredno nakon završetka glasovanja predviđale pobjedu Livni od desetak posto.

Dvojica drugih kandidata u utrci, ministar unutarnjih poslova Meir Sheetrit i ministar javne sigurnosti Avi Dichter osvojili su 8.5, odnosno 6 posto glasova.

Stranački izbori u Kadimi vjerojatno su jedni od najvažnijih u izraelskoj povijesti. Pobjednik će naslijediti premijera Ehuda Olmerta, koji napušta dužnost zbog korupcijskih skandala, na mjestu predsjednika stranke i pokušati sastaviti novu izraelsku vladu.

Oni bi također mogli biti presudni za izraelsko-palestinske mirovne pregovore jer je Livni odlučna pobornica nastavka toga procesa i vjerojatno će ga nastaviti u postojećem formatu, dok je Mofaz u usporedbi s njom stranački "jastreb" i protivi se podjeli Jeruzalema te želi odgoditi nastavak razgovora o konačnom sporazumu.

Livni je najavila da će već u petak početi razgovore s koalicijskim partnerima o sastavu nove vlade

Olmert čestitao Livni na pobjedi 

Izraelski premijer Ehud Olmert čestitao je u srijedu navečer ministrici vanjskih poslova Tzipi Livni na pobjedi na izborima za čelnicu njihove stranke Kadime, priopćio je Ured premijera.
Olmert je telefonirao ministrici vanjskih poslova i zamjenici premijera kako bi joj čestitao na pobjedi u prvom krugu, prema priopćenju.

"Premijer joj je zaželio uspjeh i dogovorili su susret. Premijer je također ponudio svoju punu suradnju, a Livni mu je zahvalila", dodaje se u priopćenju.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene