Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Izrael počinje do sada najveću vježbu za slučaj izvanrednih stanja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Imajući uvelike na umu bojazni od iranskog nuklearnog programa, Izrael je danas počeo svoju do sada najveću vježbu za slučaj izvanrednih stanja u kojoj će se simulirati odgovori na ratno i druga izvanredna stanja poput terorističkog napada velikih razmjera.

Operativni dio petodnevne vježbe civilne zaštite nazvane "Točka preokreta 2" počet će u ponedjeljak i obuhvatit će među ostalim scenarijima i simulaciju raketnog napada na gradove s gustom naseljenošću.

Pročitajte i ovo Projekili ispaljeni na Izrael Odgovor na ofenzivu Nema kraja borbama na Bliskom istoku: Raketom iz Gaze pogođena zgrada u izraelskom gradu Kaarija Prošlogodišnji natjecatelj Finski glazbenik odustao od Eurosonga: "Danas sam sreo izraelsku predstavnicu..."

Službe spašavanja će simulirati masovne evakuacije iz pogođenih zona, među ostalim i kemijskim i biološkim oružjem, a bolnice će uvježbavati liječenje tisuća žrtava.

Tijekom vježbe će sigurnosna, odnosno uža, vlada voditi sastanke u cilju ispitivanja učinkovitosti procesa donošenja odluka tijekom napada neprijatelja.

Vlada premijera Ehuda Olmerta našle se izložena oštrim kritikama za njen rada tijekom sukoba u ljetu 2006. s libanonskim gerilcima Hezbollaha koje podržava Iran.

Pored kritika njenih procesa donošenja odluka vlada je kritizirana za nespremnost zapovjedništva za civilnu zaštitu na raketne napade Hezbollaha na izraelske gradove.

Olmert je svojim ministrima na sjednici vlade u nedjelju u Jeruzalemu rekao da je ta vježba "samo vježba, i da se iza nje ništa ne skriva".

Izrael Iran smatra svojom najvećom vanjskom prijetnjom zbog nuklearnih ambicija Teherana i izjava predsjednika Mahmouda Ahmadinedžada da židovsku državu treba izbrisati sa zemljovida.

Hezbollah tvrdi da je izraelska vježba priprema za rat u Libanonu

Zamjenik čelnika Hezbollaha izjavio je da posljednja izraelska vojna vježba za cilj ima pripremu za novi rat u Libanonu.

Šeik Naim Kassem je također upozorio da je njegova islamska militantna skupina u potpunosti spremna braniti Libanon ako Izrael ponovno napadne. Izraelske snage i gerilci Hezbollaha vodili su 34-dnevni rat u ljeto 2006. u kojem je na obje strane poginulo 1200 osoba.

Kassemove izjave dolaze u trenutku kada Izrael započinje petodnevnu vojno-civilnu vježbu za koju su izraelski vojni dužnosnici rekli da za cilj ima pomoći Izraelu primjeniti pouke iz rata 2006.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene