Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bijela kuća demantira

Izrael optužuje zapadne sile da imaju skriveni razlog zbog kojeg žele odgodu kopnene ofenzive na Gazu

Tenkovi na granici Gaze
Tenkovi na granici Gaze Foto: Afp
Zapadne države s naglaskom navodno nagovaraju Izrael da odgodi kopnenu ofenzivu kako bi se osiguralo oslobađanje civila iz njihovih zemalja.

SAD i nekoliko europskih vlada potiho tjeraju Izrael da odustane od pokretanja kopnene invazije na Gazu nakon što je Hamas oslobodio dva taoca. Strahuje da će ofenziva uništiti napore koji su uloženi da se puste taoci koji su oteti prije dva tjedna.

Izraelski portal The Times of Israel insinuira da je to zato što političari zapadnih zemalja žele zaštiti građane svojih zemalja koji su među taocima. 

Pročitajte i ovo Pojas Gaze RAT NA BLISKOM ISTOKU FOTO/VIDEO Jezivo svjedočanstvo kirurga iz Gaze: Pacijentima je koža prekrivena opeklinama, a zavoja nema - 80 posto stradalih su djeca

Visoki diplomatski dužnosnik rekao je da vlade shvaćaju kako je kopnena invazija vrlo izgledna i ne govore Izraelu da je uopće ne pokreće, nego je radije odgađaju kako bi pokušali vidjeti mogu li dodatni diplomatski napori uspjeti.

U međuvremenu je Bijela kuća odbacila komentar američkog predsjednika Joea Bidena da bi Izrael trebao odgoditi svoju očekivanu ofenzivu u Gazi dok se više talaca koje drže Hamas i druge palestinske terorističke skupine ne oslobodi.

Pročitajte i ovo Izraelski vojnik Ratni vihor Prijeti otvaranje treće fronte: Nekima se napad gadi, drugi kažu - "Dajte ljudima oružje, neka se sukobe"

Istovremeno, egiptaski predsjednik i jordanski kralj upozoravaju kako bi trebalo stati i sa zračnim napadima na pojas Gaze, ali zbog 2,3 milijuna ljudi koji žive na tom području među kojima je polovina maloljetna.

"Nemilosrdno bombardiranje Gaze je okrutno na svim razinama. To je kolektivno kažnjavanje opkoljenog i bespomoćnog naroda. To je flagrantno kršenje međunarodnog i humanitarnog prava, to je ratni zločin, ali što su dublji rezovi okrutnosti, čini se da je svijet manje briga", rekao je kralj Abdulah.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene