Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novi dogovor zaraćenih?

Izrael tvrdi da je novo primirje dogovoreno, Hamas tvrdi suprotno

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Primirje, koje je trebalo omogućiti dopremu hrane i pružanje medicinske pomoći stanovnicima gaze u okruženju, trajalo je umjesto pet samo dva sata.

Novi dogovor o prekidu vatre između Izraela i Hamasa je postigut, a još jedno primirje bi trebalo početi u petak u 3 sata ujutro po srednjoeuropskom vremenu, potvrdile su za BBC izraelske vlasti. 

Pročitajte i ovo Evakuacija iz Rafaha - 5 Strah i glad Iz Rafaha pobjeglo 150.000 ljudi: "Ovdje su zarobljeni. Znaju da pomoć ne stiže" Prosvjednici u Tel Avivu pozivaju na prekid vatre Mnogi u Gazi slave VIDEO Hamas prihvatio mirovni sporazum, Izraleci na ulicama pozivaju vladu da prihvati prijedlog

Hamas, međutim, negira da je  primirje dogovoreno, no poručuje kako će o tome nastaviti pregovarati s Izraelom. U pregovorima između zaraćenih strana posreduje Egipat, no njegov ministar vanjskih poslova još nije dao nikakvu službenu izjavu oko novog primirja.

Primirje između Izraela i Hamasa koje je u Pojasu Gaze trebalo je i danas trajati pet sati, kako bi se omogućila doprema hrane i medicinske pomoći, no prekinuto je nakon samo dva sata.

Humanitarni prekid vatre prekršio je Hamas koji je ispalio najmanje dvije rekete prema izraelskom teritoriju. Pale su na otvoreni prostor, a Izrael, kako navode mediji, nije uzvratio vatru.

Izrael i Hamas obvezali su se da će u četvrtak poštovati petosatni humanitarni prekid vatre, desetog dana ofenzive na Pojas Gaze i dan nakon zračnih napada u kojima je poginulo četvero djece na plaži u Gazi.

Palestinski pokret Hamas, na vlasti u Gazi, i izraelska vojska dogovorili su se o 'humanitarnom prekidu vatre' koji su zatražili Ujedinjeni narodi.

No izraelska vojska je upozorila da će 'odlučno uzvratiti budu li Hamas ili druge terorističke organizacije pokušale iskoristiti to humanitarno primirje'.

Izraelska vojska je priopćila da je u četvrtak ujutro, uoči stupanja na snagu dogovora o prekidu vatre, spriječila upad 13 palestinskih boraca koji su tunelom ušli na teritorij Izraela iz Pojasa Gaze, dodajući da je barem jedan Palestinac poginuo. Time se broj palestinskih žrtava od početka izraelske ofenzive 'Zaštitni rub' 8. srpnja popeo na 227.

UVJET ZA PRIMIRJE: Ovo Hamas želi od Izraela

Ovo je drugi put da se palestinski borci pokušavaju krišom ubaciti u Izrael.

Uz to, izraelska vojska je rekla da je njezino zrakoplovstvo od srijede izvelo 37 zračnih napada na Pojas Gaze i da je sedam raketa ispaljeno na izraelski teritorij, ne uzrokujući materijalnu štetu.

Nova eskalacija izraelsko-palestinskog sukoba počela je nakon otmice i ubojstva trojice izraelskih studenata u lipnju za koje Izrael optužuje Hamas koji odbacuje optužbe i nakon kojih je palestinski mladić živ spaljen u Jeruzalemu.

Izraelska vojska koja je prije nekoliko dana nagomilala snage uz Pojas Gaze, ipak nije počela kopnenu operaciju. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene