Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tajno izvješće

Iznad SAD-a umalo eksplodirala atomska bomba!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Čista je slučajnost da atomska bomba koju je prenosio američki bombarder B-52 nije eksplodirala na području Sjeverne Karoline.

The Washington Post došao je do izvješća koje je donedavno bilo klasificirano kao tajno. Kada je oznaka tajnosti skinuta s njega otkrila se nevjerojatna priča.

Pročitajte i ovo Bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev Tenzije rastu Jeziva poruka iz Rusije: "Približavamo se nuklearnoj apokalipsi. Prijetnja je sve veća" Slika nije dostupna 11 VAŽNIH STVARI Najstrašniji napad koji je čovječanstvo dosad doživjelo: "Sjećam se beživotnih tijela djece... Izgledala su poput crnih stijena"

Radi se o incidentu iz 1961. godine. Bombarder B-52, koji je prenosio dvije nuklearne bombe, raspao se u zraku tijekom leta iznad Sjeverne Karoline. Jedna od te dvije bombe bila je aktivna u trenutku udara bombardera u tlo kod grada Goldsboroa.

Razlog iz kojeg bomba nije detonirala bio je tehničke naravi - u trenutku pada bombardera sklopka na aktivacijskom sustavu bombe bila je pokvarena.

VIDEO Objavljena snimka trenutka u kojem je atomska bomba bačena na Nagasaki

'U izvješću se navodi kako tajmer nije aktivirao bateriju jer je oružje sletjelo u slobodnom padu bez padobrana. Bomba je bila u sigurnosnom modu, ali pad je oštetio kontakte sklopke koji su trebali ostati netaknuti da oružje ne bi detoniralo', piše Post.

Činjenica da samom igrom slučaja dvije žice nisu došle u kontakt spasila je Amerikance od kobnih i dugoročnih posljedica kakve su pretrpjeli Hiroshima i Nagasaki, također od američke bombe.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene