Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Izložba drevnih parfema

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iskoristite rijetku priliku i omirišite drevnu povijest, najčešće mješavinu prirodnih začina i maslinova ulja, poruka je rimske izložbe mirisa iz najstarije svjetske tvornice parfema.

Izložena su četiri parfema koja su iz 14 originalnih mirisa starih četiri tisuće godina rekonstruirali arheolozi.

Pročitajte i ovo Požar u bolnici u Tivoliju Utvrđuje se uzrok VIDEO Strava u susjedstvu: Požar u bolnici usmrtio tri osobe, vatrogasci objavili snimku spašavanja pacijenata Ilustracija Vlasnica u šoku Bizarna nesreća u Italiji: Pas s trećeg kata pao na trudnicu

Stručnjaci su radili na lokaciji Pyrgos-Mavroraki, devedesetak
kilometara jugozapadno od Nikozije na Cipru i pronašli kompleks za koji vjeruju da je bio laboratorij za proizvodnju mirisa.

Iz tragova koji su se zadržali na posudama stručnjaci su ekstrahirali miris i rekonstruirali drevne arome istim metodama kojima su se služili i stari majstori, kaže Maria Rosaria Belgiorno, arheologinja, voditeljica tima stručnjaka koji su 2003. otkrili nalazište.

"Danas smo naviknuti na kemijske i alkoholne mirise, ali ovi su svježiji, mirišu na začine i biljke poput badema, korijandra i bergamota, a ne na cvijeće", kaže Belgiorno koja je kustosica rimske izložbe.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene