Obavijesti Video Pretražite Navigacija
72 posto glasova

Izlazne ankete: Lukašenko pobjednik izbora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bjeloruski predsjednik Aleksander Lukašenko pobjednik je predsjedničkih izbora održanih u nedjelju, sa 72 posto glasova birača, po izlaznoj anketi.

U Minsku okupile tisuće predstavnika oporbe nezadovoljnih tijekom izbora, unatoč pokušaju policije da ih rastjera. Po rezultatima ankete koje je objavila državna televizija, Lukašenko je osvojio 72,2 posto glasova, više od protukandidata Andreja Sannikova i Vladimira Nekljajeva koji će dobiti tek 6,1 posto svaki.

Pročitajte i ovo Roman Protaševič - 2 PLAKAO JE Protasevič u televizijskom intervjuu hvalio Lukašenka: "Samo se nadam da ću uspjeti sve ispraviti i živjeti normalnim, povučenim životom" Aerodrom TEHNIČKI PRIOBLEMI? Sve veći kaos u europskom zračnom prostoru: Rusija blokirala dva leta koja su željela zaobići Bjelorusiju

Tisuće Bjelorusa na poziv oporbe pošli su u nedjelju navečer prema Oktobarskom trgu u Minsku, noseći crveno-bijele zastave i zastave Europske unije, izvikujući slogane kojima su tražili više slobode, izvijestio je novinar agencije France Presse. Oporba je već u subotu pozvala na okupljanje, ocijenivši da će izbori biti namješteni.

>> Lukašenko: Ne brinite, na trgu neće biti nikoga

Specijalna policija intervenirala je oko 18.30 sati po srednjoeuropskome vremenu kako bi rastjerala dvjestotinjak prosvjednika, koristeći 'šok-granate' i pendreke. Kandidat Nekljajev je ozlijeđen u toj gužvi. Zadobio je ozljede glave i prevezen je u bolnicu vozilom hitne medicinske pomoći, rekao je voditelj njegove predizborne kampanje.

Lukašenko je trostruki pobjednik predsjedničkih izbora u Bjelorusiji, 1994., 2001. i 2006. Potonje su obilježile nepravilnosti i represija prema oporbi. Na Zapadu ga mnogi smatraju autoritarnim državnikom, a po dokumentima koje je objavio WikiLeaks, američki su ga diplomati nazvali 'neuravnoteženim' čovjekom koji 'želi zauvijek ostati na vlasti'. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene