447616
447616
447616
447616
447616

IZGUBLJEN U SVEMIRU Nakon dvije godine NASA pronašla davno nestali satelit

  • , 25.08.2016., 07:03
  • Autor:
  • komentara

Nakon gotovo dvije godine od kada je zabilježen posljednji signal, posljednji oblik komunikacije između NASA-inog centra i njezinog svemirskog satelita, pronađen je satelit STEREO-B.

 
 
 
 
Satelit, ilustracija (Foto: Thinkstock)
Satelit, ilustracija (Foto: Thinkstock)

Nakon 22 mjeseca pokušavanja da se stupi u kontakt s izgubljenom letjelicom STEREO - B, u nedjelju je završila potraga, kada je svemirska mreža Deep Space uočila signal satelita.

NASA-ini stručnjaci još uvijek ne znaju je li letjelica funkcionalna i može li, nakon toliko vremena, nastaviti sa zadaćom zbog koje je poslana u svemir, a to je istraživanje aktivnosti Sunca.

Dvije letjelice naziva STEREO-B i STEREO-A poslane su u svemir kako bi na Zemlju slale aktivnosti Sunca, te ne bi li znanstvenike opskrbljivale novim i svježim informacijama o aktivnosti naše najbliže zvijezde. Kada su poslane u svemir očekivalo se da će raditi svoj posao do 2008. godine, no i jedna i druga letjelica potrajale su mnogo duže.

Problemi sa satelitom STEREO-B počeli su 1. listopada 2014. godine kada je prvi put prekinut signal između letjelice i NASA-inog centra za prikupljanje podataka.

Iako duge dvije godine NASA-ini stručnjaci nisu znali gdje se letjelica nalazi, bili su pripremljeni na to. Zbog njezine putanje i zbog činjenice da se zadržala u svemiru mnogo duže od planiranog, bilo je samo pitanje vremena kada će početi obilaziti područje s kojeg je, zbog velike površine Sunca, nemoguće poslati signal na Zemlju.

STEREO-A i STEREO-B letjelice opremljene su opremom koja predviđa 'gubljenje signala'. Letjelice imaju ugrađen sustav prema kojem, kada se izgubi signal i komunikacija sa Zemljom, unutar 72 sata ga same ga pokušaju vratiti. Kada je signal s letjelicom STEREO-B počeo slabiti, NASA je primila signal koji je bio izuzetno slab, te se očekivalo da je to posljednji kontakt s ovom letjelicom. No NASA-ini znanstvenici nisu prestali tražiti satelit. Iako se u svakodnevnom radu više nisu mogli osloniti na podatke te letjelice, svakog su dana provjeravali signal i tako gotovo dvije godine. Njihova se upornost na kraju isplatila, piše Mashable.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se