Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Neuspjeh rakete KSLV -1

Izgorio satelit poslan u pogrešnu orbitu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Inženjeri južnokorejskog Instituta za svemirska istraživanja objavili su da je izgorio satelit koji je dan ranije u orbitu poslala prva južnokorejska raketa.

'Satelit je pao i izgorio je u atmosferi', objavilo je južnokorejsko ministarstvo znanosti i tehnologije. Znanstveni satelit koji je konstruiran i proizveden u Južnoj Koreji, trebao je u donje slojeve orbite postaviti raketu KSLV-1 (Korea Space Launch Vehicle) koja je bez problema jučer poletjela iz svemirskog centra Goheung, 475 km južno od Seula. No raketa nije uspjela poslati satelit u predviđenu orbitu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Vrijedna 400 milijuna dolara VIDEO: Lansirana prva južnokorejska raketa Slika nije dostupna SAD se protivi Sjeverna Koreja će ispaliti kontroverznu raketu ako vrijeme bude povoljno

Kako javlja južnokorejska agencija Yonhap, inženjeri Instituta za svemirska istraživanja rekli su nešto ranije da su zajedno s ruskim kolegama cijelu noć pokušavali utvrditi uzrok problema i locirati satelit. Južna Koreja utrošila je od 2002. 502 milijarde wona (oko 419 milijuna dolara) za lansiranje rakete KSLV-1 duge 33 m i teške 140 tona. Projekt lansiranja satelita pomoću južnokorejske rakete odgađan je 7 puta od 2002. Južna Koreja je već lansirala deset satelita, ali s inozemnih lansirnih rampi. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene