Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon odgovora iz Haaga

Izetbegović odbacuje pozive na ostavku, smatra zahtjev za revizijom ispravnim

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Iztebegović u petak je odbacio pozive da podnese ostavku na tu dužnost, nakon što je Međunarodni sud pravde (ICJ) odbio zahtjev za reviziju presude protiv Srbije kojega je on snažno podržavao.

"Neću podnijeti ostavku, jer mislim da činim ono za šta me moj narod i izabrao", kazao je Izetbegović novinatima u Sarajevu uoči sjednice Glavnog odbora Stranke demokratske akcije (SDA), čiji je predsjednik.

Pročitajte i ovo U Haagu započela konferencija o ratnim zločinima u Ukrajini Nakon dvije godine U Haagu započela konferencija o ratnim zločinima u Ukrajini Leo Varadkar Emotivan govor Irski premijer Varadkar neočekivano podnio ostavku: "Nemam ništa drugo zacrtano"

Zahtjev za pokretanju reviziju presude ICJ iz 2007. godine, kojom je Srbija oslobođena odgovornosti za genocid počinjen u BiH, nije odobrilo niti jedno tijelo vlasti u BiH, jer o tome nije bilo potrebne suglasnosti, no Izetbegović je otvoreno zagovarao taj postupak i bezrezervno ga je podupro svojim političkim autoritetom.

Zbog toga su, nakon negativnog odgovora iz Den Haaga koji je stigao u četvrtak, uslijedili brojni Izetbegoviću da podnese ostavku i tako prihvati političku i moralnu odgovornost za taj neuspjeh.

Nakon što je tek u četvrtak objavljena informacija kako je ICJ zapravo još u svibnju 2016. Softića izvijestio da on ne može biti pravni zastupnik BiH pred tim sudom bez nove odluke Predsjedništva BiH, Izetbegović je dan kasnije po prvi puta potvrdio kako je znao za taj stav ICJ-a, dodajući kako je tada kao i sada smatrao kako je unatoč tome vrijedilo pokušati pokrenuti reviziju.

To je obrazložio konstatacijom kako je mišljenje o Softićevoj nelegitimnosti kao zastupnika tek stajalište tajništva suda pa su se u Sarajevu nadali kako će pozivanjem na statut ICJ-a i na način tretiranja pravnih zastupnika Srbije u ranijem postupku ipak uvjeriti sud da prihvati zahtjev kojega on podnese.

"Mi smo smatrali da vrijedi pokušati i ići dalje.... Išli smo dalje, smatrajući da ćemo valjanim zahtjevom uvjeriti suce", kazao je Izetbegović. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene