Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bariša Čolak poručio

'Izborno povjerenstvo jedino može reći je li prekršen izborni zakon'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar pravosuđa BiH Bariša Čolak rekao je kako ustavni sud Federacije BiH nije mogao odlučivati je li prekršen izborni zakon prigodom izbora predsjednika i vlade Federacije u Domu naroda Parlamenta Federacije, jer je za to jedino nadležno Središnje izborno povjerenstvo BiH čiju je opak odluku suspendirao visoki predstavnik međunarodne zajednice Valentin Inzko.

'Ne postoji nitko drugi osim Središnjeg izbornog povjerenstva tko može donositi odluke je li proces izravnih i posrednih izbora u FBiH proveden sukladno izbornom zakonu', rekao je Čolak. Pojasnio je da ustavni sud nije mogao donijeti nikakvu odluku o izbornom procesu jer nije za to ovlašten.

'Ustavni sud nema nikakve kompetencije o proceduri izbora osim ocjene ustavnosti propisa i zakona. To su dvije posve odvojene stvari', rekao je Čolak. Ustavni sud Federacije BiH odbio je u srijedu odlučivati o tome je li vlast u Federaciji BiH uspostavljena na legalan način, nakon što je dosadašnja predsjednica FBiH Borjana Krišto iz HDZ-a BiH u utorak povukla svoj raniji zahtjev za ocjenu ustavnosti, sumnjajući da se ova institucija nalazi pod pritiskom međunarodna zajednice i aktualne vlasti SDP-a.

Pročitajte i ovo Požar u kući, ilustracija Selo Hajković Tragedija u susjedstvu: Dvije sestre smrtno stradale u požaru kuće Viktor Orban u posjeti BiH Nastavio u Banja Luku Orban doputovao u BiH, kratko bio u Sarajevu, oni mu se požalili na jednu osobu

>> Inzko: Vlast ostaje zakonita, čekamo mišljenje Ustavnog suda

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko u ponedjeljak je suspendirao odluke Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP), koje je ocijenilo da je nezakonito izabrana izvršna vlast koju je zajedno sa svojim partnerima izabrao SDP BiH. SIP je takvu odluku donio na prigovor HDZ-a BiH. (HIna)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene