Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izlazne ankete: U prednosti desni centar

Slab izlazak na izbore za EP, u prednosti desnica

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prema prvim procjenama na izborima za Europski parlament koji se završavaju u nedjelju sudjelovalo je samo 43,01 posto birača, što je rekordno slab izlazak na birališta, objavio je u nedjelju navečer Europski parlament.

Izravni izbori za Europski parlament prvi put su održani 1979., kada je glasovalo 61,99 posto birača. Od tada izlaznost birača stalno opada iako su u međuvremenu ovlasti Europskog parlamenta znatno porasle. Na drugim izborima 1984., glasovalo je 58,98 posto, godine 1989. 58,41 posto, 1994. godine 56, 67 posto, 1999. godine 49, 51 posto i 2004. 45,47 posto birača. Zadnja birališta zatvaraju se u 22.00 sata kada će se objaviti konačni rezultati odaziva birača kao i rezultati glasovanja. Oko 375 milijuna stanovnika EU-a ima pravo glasa na izborima za Europski parlament. Izbori su počeli u četvrtak kada su glasovali Britanci i Nizozemci, u petak su glasovali Irci, a u subotu Slovaci, Maltežani, Ciprani i Latvijci. Česi i Talijani glasovali su dva dana, a sve ostale zemlje članice u nedjelju.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Vajgl nakon sastanka 'Bildt se ozbiljno namjerava baviti rješenjem graničnog spora' Slika nije dostupna Slovenski tisak Nedjeljni izbori za Europski parlament porazni za Pahora

 Izlazne ankete: Stranke desnog centra u vodstvu

Demokršćanske i pučke stranke u vodstvu su na izborima za Europski parlament, pokazuju u nedjelju izlazne ankete nakon zatvaranja birališta u zemljama članicama EU-a. U nedjelju se izbori održavaju u 19 zemalja članica, a u prethodna tri dana održani su u osam prestalih. Zadnja birališta zatvorit će se oko 22 sata, nakon čega će biti objavljeni preliminarni rezultati. U Njemačkoj, najmnogoljudnijoj članici Uniji, koja daje 99 od 736 zastupnika u Europskom parlamentu, u vodstvu su kršćanski demokrati kancelarke Angele Merkel s oko 38 posto ispred socijaldemokrata koji su dobili oko 21 posto, pokazuju izlazne ankete. U Francuskoj, koja ima 72 zastupnika u EP-u, u vodstvu je degolistička stranka UMP, predsjednika Nicolasa Sarkozya s oko 28 posto glasova ispred socijalista koji bi trebali dobiti oko 17 posto, pokazuju izlazne ankete.

Laburiste čeka veliki poraz

Vladajuće laburiste u Velikoj Britaniji, gdje su izbori održani u četvrtak, čeka veliki poraz i mogli bi završiti kao treća stranka iza konzervativaca i male stranke UKIP, koja traži izlazak Ujedinjenog Kraljevstva iz Europske unije. Austrijski narodnjaci bi prema izlaznim anketama trebali dobiti 29,7 posto, dok socijalisti dobivaju 23,9 posto glasova. U Grčkoj je glavna oporbena stranka, socijalistički PASOK s 37 posto glasova ispred vladajuće Nove demokratske stranke s oko 34 posto.

Janša bolji od Pahora

Oporbena Slovenska demokratska stranka Janeza Janše osvojila je prema izlaznim anketama između 26,5 i 31,6 posto glasova, a s tim rezultatom mogu imati dva do tri zastupnika od ukupno sedam koliko ih Slovenija ima Europskom parlamentu. Vladajući Pahorovi socijaledmokrati imaju između 18,2 i 21,5 posto glasova čime su osigurali dva zastupnička mjesta. Izlazak birača očekivano je nizak i vjerojatno će biti sličan prethodnim izborima 2004. godine, kada je glasovalo 45,6 posto birača. Od prvih izravnih izbora 1979. godine moć Europskog parlamenta stalno raste, a istodobno odziv birača stalno pada.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene