Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ubijene dvije osobe

Krvavi izbori: 'Upozorili smo vas da ne sudjelujete'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na izborima koji se smatraju najneizvjesnijim u povijesti te afričke države natječu se kao glavni kandidati aktualni predsjednik, kršćanin s juga Goodluck Jonathan (57) i musliman sa sjevera Muhammadu Buhari (72).

Predsjednički izbori u Nigeriji protječu uz tehničke probleme te dio birališta nije ni otvoren, a u napadu na biračko mjesto na sjeveru zemlje život su izgubile dvije osobe, javljaju svjetske agencije.

Pročitajte i ovo Napad u Nigeriji (Foto: AFP) Sumnja se na Boko Haram Ubijeni nakon povratka sa sprovoda: Najmanje 65 mrtvih u islamističkom napadu u Nigeriji Žene i djevojke u kampu u Nigeriji (Foto: AFP) ČUDOM PREŽIVJELE Šokantna ispovijest žena spašenih od Boko Harama: Spasioci su se pokazali još gorima - "Silovali su nas i izgladnjivali..."

Pripadnici islamističke skupine Boko Haram, uzvikujući "Upozorili smo vas da ne sudjelujete u ovim izborima", napali su biračko mjesto u pokrajini Gombe na sjeveru zemlje i ubili dvije osobe, javlja AFP.

Napadi bez žrtava zabilježeni su i u drugim dijelovima zemlje, prenosi Reuters. Bomba je eksplodirala u gradu Awka na istoku zemlje na biračkom mjestu u osnovnoj školi no nije bilo žrtava kao ni u eksploziji bombe u Enuguu nekoliko sati prije početka izbora.

Hakeri su srušili internetsku stranicu nigerijskog izbornog povjerenstva upozoravajući nigerijske dužnosnike da ne namještaju izbore. Rušenje internetske stranice ne utječe na odvijanje izbora.

Na samim biralištima zabilježeno je dosta tehničkih problema s glasanjem uz pomoć biometrijskih kartica pa tako glasovati nije uspio iz prve ni predsjednik države Goodluck Jonathan koji je strpljivo čekao u svom rodnom selu da sustav prepozna njegovu biomtetrijsku karticu a onda su ga članovi izbornog povjerenstva ipak ručno evidentirali.

Nazaustavljivo siju strah: Oteli 506 žena i djece, ubili njih 50

Glasovanje se odvija u dvije faze - prvo službene osobe provjeravaju upisane na listi tijekom jutra, potom se birači moraju vratiti glasovati.

Na izborima koji se smatraju najneizvjesnijim u povijesti te afričke države natječu se kao glavni kandidati aktualni predsjednik, kršćanin s juga Goodluck Jonathan (57) i musliman sa sjevera Muhammadu Buhari (72).

Ankete predviđaju neizvjesnu utrku. Birališta se zatvaraju kad i posljednja upisana osoba da svoj glas. Diljem zemlje raspoređeno je oko 150 tisuća birališta, a pravo glasa ima 68,8 milijuna birača.

Nigerija je najveće afričko gospodarstvo i jedna od zemalja s najviše nasilja na kontinentu. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene