Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kompliciran sustav

Izbori u BiH: Evo što građani ondje biraju!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Birači u BiH za točno tjedan dana šesti put od završetka rata biraju tročlano predsjedništvo i sedmi put parlamente. Izborni sustav uglavnom je nepromijenjen od Daytonskog mirovnog sporazuma. Njime je zaustavljen rat u BiH, ali i stvoren kompliciran i skup državni aparat s čak 13 parlamenata i vlada.

Posebno su izbornim sustavom nezadovoljni Hrvati jer im ne jamči nacionalnu ravnopravnost. Danijel Vrbota za Dnevnik Nove TV, zbrojio je što sve biraju u susjednoj državi sljedećega vikenda.

Pročitajte i ovo Peđa Grbin Polagat će račune biračima Grbin: "Domovinski pokret i IDS moraju se izjasniti" Potres Osjetio se i u Italiji Snažan potres s epicentrom kod Slunja zatresao Hrvatsku i BiH: "Jako je grunulo i dobro zatreslo"

Gotovo tri milijuna i 300 tisuća birača u BiH pozvano je sljedeći vikend na birališta.

Biraju tročlano predsjedništvo BiH u kojem svaki konstitutivni narod ima jednog predstavnika.

Glasovat će i za Predstavnički dom Parlamentarne skupštine s ukupno 42 zastupnika. Dvije trećine bira se u Federaciji, a jedna trećina u Republici Srpskoj

Birači na području Federacije odlučuju i o 98 zastupnika Predstavničkog doma Parlamenta tog entiteta.

Također glasuju i za predstavnike u deset kantonalnih skupština koje, ovisno o veličini, imaju između 21 i 35 zastupnika.

U Republici Srpskoj bira se novi saziv 83-člane Narodne skupštine kao i predsjednik i potpredsjednik tog entiteta.

Dakle ukupno, uz članove predsjedništva BiH i čelnike Republike Srpske, birači odlučuju o čak 13 parlamenata s 512 zastupnika.

Lagumdžija EU predstavniku: Ne petljaj, ne laži!

Kompliciranoj bosanskohercegovačkoj izbornoj priči tu nije kraj. Neizravno, odlučuje se i o 15 zastupnika Doma naroda BiH te 58 zastupnika Doma naroda Federacije BiH. U toj izbornoj križaljci najgore prolaze Hrvati. Tako je posljednjih osam godina njihov predstavnik u Predsjedništvu BiH Željko Komšić iako je izabran zahvaljujući glasovima Bošnjaka. Zbog čudnih pa i protuustavnih odluka, Hrvate se preglasava i u parlamentu Federacije.

'HDZ zajedno sa članicama HNS-a danas nema konkurencije. Ali to je jedna sad novi motiv', rekao je Dragan Čović, predsjednik HDZ BiH.

'Moramo deblokirati ovu zemlju. Poljoprivredu energiju, kulturno povijesno naslijeđe, potencijal ljudski koji je fantastičan i moramo izgraditi institucije koje ćemo osjećati kao svoje svi', kaže Martin Raguž, predsjednik HDZ-a 1990.

Veliku pozornost javnosti izazivaju izbori za čelnike Republike Srpske. Kontroverzni aktualni predsjednik Milorad Dodik prošli je tjedan raspustio izborni stožer nezadovoljan njegovim radom.

Ankete daju prednost njegovom protivniku Ognjenu Tadiću. Dodik je osim po vulgarnim i neodmjerenim izjavama poznat i po čestim istupima uperenim protiv BiH.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene