Obavijesti Video Pretražite Navigacija
EU i NATO zadovoljni

Izbori regularni, Ivanov novi makedonski predsjednik

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Za novog makedonskog predsjednika izabran je politolog i sveučilišni profesor Đorđi Ivanov a OESS i Vijeće Europe objavili su u ponedjeljak da su nedjeljni predsjednički i lokalni izbori u Makedoniji bili u skladu s mjerilima međunarodne zajednice. EU I NATO pozdravili su provedbu izbora u Makedoniji.

Đorđi Ivanov, sveučilišni profesor i kandidat vladajuće VMRO-DPMNE s više od 450 tisuća odnosno 60 posto glasova izabran je za novog makedonskog predsjednika. Nakon objavljivanja rezultata Ivanov je u ponedjeljak izjavio da će njegova glavna zadaća biti integracija Makedonije u NATO i Europsku uniju i rješavanje spora s Grčkom zbog imena Makedonije. Politolog i sveučilišni profesor Đorđi Ivanov prije kandidature za mjesto predsjednika nije se aktivno bavio politikom, a stranka VMRO-DPMNE istaknula ga je kao svog kandidata iako nije njezin član.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić Teški dani Vučić poslao čudnu poruku te rekao da će sve objasniti: "Nije mi lako reći kakve smo vijesti dobili" Domagoj Ivanković i Domagoj Janković - 1 O Zokiju i Plenkiju Dva glumca došla na Markov trg pa najavili "Tvrdu kohabitaciju": Glavne uloge imaju predsjednik i premijer

Ispunjeni standardi OESS-a i Vijeća Europe

U drugom krugu predsjedničkih i lokalnih izbora u Makedoniji, održanom u nedjelju, ispunjeni su standardi OESS-a i Vijeća Europe iako je bilo pojedinačnih slučajeva skupnog glasovanja i pritisaka na birače, ocijenio je u ponedjeljak šef promatračke misije OESS-a Peter Iker. Izbori su bili mirni i bez većih nepravilnosti i mogu se pozitivno ocijeniti na 97 posto glasačkih mjesta, čime su ispunjeni standardi OESS-a i Vijeća Europe. No u pojedinim mjestima zabilježeno je skupno glasovanje i slučajevi pritisaka na birače, iako puno manje nego u prvom krugu, istaknuo je Iker na konferenciji za novinare u ponedjeljak u Skoplju.

Čestitke na izborima

Upozorio je i na to da je potrebno revidirati biračke popise, za koje smatra da su nerazmjerni s obzirom na broj stanovnika Makedonije. Američki veleposlanik Fhilip Reeker na istoj konferenciji je čestitao građanima Makedonije na uspješnim izborima, a slične su ocjene dali i predstavnici domaćih promatračkih misija. Makedonsko državno izborno povjerenstvo u Skoplju također je u ponedjeljak priopćilo da su izbori prošli mirno i uglavnom u skladu s pravilima.

Po nepotpunim službenim rezultatima što ih je izborno povjerenstvo objavilo u ponedjeljak, Ivanov je osvojio 60 posto glasova. Za kandidata Socijademokratskog saveza Ljubomira Frčkovskog glasovalo je 34,7 posto birača. Po obrađenim podacima za 99 posto biračkih mjesta, na izbore je izišlo 42,61 posto birača što je dovoljno da se izbori proglase uspješnim, priopćilo je izborno povjerenstvo. U svom prvom obraćanju javnosti u ponedjeljak, Ivanov je najprije zahvalio građanima za mirne izbore, čime se kako je rekao otvaraju europske perspektive za Makedoniju.

Najavio je da će njegova glavna zadaća biti integracija Makedonije u NATO i Europsku uniju, kao i rješenje spora sa Grčkom oko imena Makedonije. Na istodobnim lokalnim izborima u Makedoniji, stranka VMRO-DPMNE osvojila je gradonačelnička mjesta u 55 općinskih središta i gradu Skoplju a Socijademokratski savez u 9 gradova. Demokratska unija za integraciju pobijedila je u 17 općina u zapadnoj Makedoniji, ali je izgubila svoja dosadašnja uporišta Tetovo, Gostivar i Aračinovo. U Tetovu je pobijedio kandidat Demokratske stranke Albanaca a u Gostivaru i Aračinovu nezavisni kandidati.

Zadovoljstvo EU i NATO-a

Europska unija i NATO pozdravili su u ponedjeljak provedbu drugog kruga predsjedničkih i lokalnih izbora u Makedoniji, koji su po ocjeni OESS-a zadovoljili međunarodne standarde. 'Pozdravljam općenito zadovoljavajuću provedbu predsjedničkih i općinskih izbora i čestitam građanima Makedonije na tom demokratskom postignuću', kaže se u poruci povjerenika za proširenje Ollija Rehna. Glavni tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer naglasio je da uredno provedeni izbori predstavljaju napredak u ispunjavanju 'visokih demokratskih standarda Saveza'. 'Na svom summitu u Strasbourgu i Kehlu proteklog vikenda, šefovi država i vlada ponovili su da će Bivšoj Jugoslavenskoj Republici Makedoniji uputiti poziv za članstvo u NATO-u čim postigne uzajamno prihvatljiv dogovor oko imena u okviru UN-a', navodi Scheffer.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene