Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uživo s terena

Ovom cestom izbjeglice pokušavaju doći do Hrvatske

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Put od srbijanskog Šida do hrvatske granice prolaze pješice. Nadaju se da će proći Hrvatsku, a potom preko Slovenije ući u Austriju i dalje do željenih zemalja, uglavnom Njemačke i Švedske.

Do hrvatske granice imigranti stižu iz Šida, gdje ih organizirano dovoze autobusi iz prihvatnih centara s juga i sjevera Srbije. Riječ je o tisućama ljudi, koji poručuju da unatoč zatvaranju mađarske granice, neće odustati od proboja prema zapadu Europe. Cijelu noć vozili su se autobusima, koje su platili od 25 do 35 eura. U Šid stižu iz prihvatnih centara iz Preševa na jugu Srbije i Kanjiže u Vojvodini. Ima ih i iz Beograda.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nebojša Stefanović: Srbija ne može sama, bez Europe, usporiti priljev migranata Slika nije dostupna Austrija uvodi kontrole Mađari produžuju ogradu prema Rumunjskoj; Srbija: Nismo mi sabirni centar

UŽIVO - PRVI VAL IZBJEGLICA UŠAO U HRVATSKU 'Izbjeglicama sam rekao da dolaze u krasnu zemlju s divnim ljudima'

'Otvorite granice i pustite nas da prođemo. Samo to želimo, ne treba nam ništa više. Mađarska, Hrvatska, samo otvorite granice kako bismo prošli', kaže nam danas jedan izbjeglica iz Sirije.

Put od srbijanskog Šida do hrvatske granice prolaze pješice. Nadaju se da će proći Hrvatsku, a potom preko Slovenije ući u Austriju i dalje do željenih zemalja, uglavnom Njemačke i Švedske. Austrija je najavila kako će u sljedećih nekoliko sati pojačati kontrole granica sa Slovenijom, kao što je već učinila na granici s Mađarskom.

Na granici Mađarske i Srbije su specijalci, oklopna vozila i vodeni topovi. Skupina imigranata pokušala je nasilno probiti zaštitnu ogradu. U 24 sata Mađari su priveli 366 osoba zbog uništavanje ograde i pokušaja ilegalnog prelaska. Kazneni postupak pokrenut je protiv njih 35. Prema novom zakonu, prijeti im do tri godine zatvora.

DRAMA NA MAĐARSKOJ GRANICI Izbjeglice probile ogradu, policija odgovorila suzavcem

''Dokle god bude postojao imigrantski pritisak na Mađarsku, dokle god fizička prepreka bude jedini način da obranimo šengensku granicu, ta ograda ostaje tamo', rekao je mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto. Mađari su počeli s pripremama za gradnju ograde i na granici s Rumunjskom. Uz Hrvatsku, to je drugi pravac kojim bi tisuće mogle krenuti prema zapadu Europe. Zajednički odgovor na imigrantsku krizu Europa nema.

Iako pojedine članice situaciju pokušavaju držati pod kontrolom potpunim ili djelomičnim zatvaranjem granica, izbjeglički val se neće smanjiti. Deseci tisuća ljudi najavljuju da neće odustati od pokušaja da dođu do zapadne Europe. Kažu, nemaju što izgubiti.

Bili smo na granici kod Srbije gdje izbjeglice pokušavaju doći do Hrvatske čak i preko polja kukuruza. Dolaze na različite načine, taksijima, autobusima i pješice. Val se nastavlja, i u danima koji slijede, očekuje se još nekoliko tisuća ljudi.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene