Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Barrosov tim može na posao

Izabrana nova Europska komisija

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zastupnici Europskog parlamenta su velikom većinom glasova potvrdili novu 26-članu ekipu Europske komisije, kojoj na čelu ostaje dosadašnji predsjednik Jose Manuel Barroso.

Europski parlament je na plenarnoj sjednici u Strasbourgu odobrio novi Barrosov tim sa 488 glasova 'za', 137 'protiv' i 72 suzdržana. Time počinje drugi Barrosov mandat na čelu Komisije.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Barroso: Srbi odlučuju žele li u Europu Slika nije dostupna Barroso: Populizam nije rješenje za Južnu Ameriku

Ovim glasanjem je otvoren put da nova komisija preuzme dužnost. Za to je još potrebno formalno odobrenje vlada članica EU-a, koje bi taj posao mogle dovršiti do srijede.

Prvi sastanak Komisje s novim povjerenicima predviđen je za 17. veljače. Povjerenici zatim trebaju položiti zakletvu pred Europskim sudom pravde.

Glasanje nije bilo iznenađenje jer je većina rasprava o novom Barrrosovom timu održana ranije. Konzervativci, socijalisti i liberali su najavili da će podržati Barrosov tim dok su samo zeleni, komunisti i neki euroskeptici rekli da će glasati protiv.

Obraćajući se Parlamentu nakon glasanja, Barroso je rekao da je ponosan na podršku koju je dobio te da će on i njegov tim zahvaljujući tome raditi odlučno i samouvjereno.

'Demokratski legitimitet koji ste nam vi dali omogućit će nam samouvjeren i odlučan rad za demokraciju u Europi koja je svjetionik slobode u svijetu', rekao je Barroso.

Sve vodeće političke grupacije u Europskom parlamentu pružile su, uz manje ili više ograda u raspravi, podršku Barrosovom timu ocijenjujući uglavnom da među novim povjerenicima ima mnogo onih koji vrijede i zaslužuju raditi taj posao, ali i onih koji, kako se sada barem čini, ne bi trebali imati svoje mjesto u njoj.

Za to, međutim, kako su u raspravi naveli parlamentarci, nije kriv Barroso koji je učinio sve u svojoj moći da sastavi što bolji tim, nego države koje su predložile nedovoljno dobre kandidate.

Obraćajući se zastupnicima prije glasanja, Barroso je rekao da se tim koji on predlaže 'spreman suočiti sa svim izazovima' i da se radi o "timu koji predstavlja spoj iskustva i novih ideja, koji odražava čitavu paletu pristupa i senzibiliteta'.

'Ovo je tim za koji možete glasati s povjerenjem, tim koji zaslužuje vašu podršku', rekao je.

Kao najveće izazove s kojims se suočava Europska unija, Barroso je naveo ekonomsku krizu, klimatske promjene i pitanje energetske sigurnosti.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene