Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Umjerenija struja?

Izabran novi srpski patrijarh, Irinej Gavrilović

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Episkop niški Irinej, na zasjedanju Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve, izabran je za novog srpskog patrijarha, izvijestili su beogradski elektronički mediji.

Novi poglavar SPC-a na tom mjestu će zamijeniti patrijarha Pavla, preminulog u studenom prošle godine. Novi patrijarh izabran je između tri kandidata koji su ušli u najuži izbor tajnim glasovanjem, pri čemu je, od 45 članova sabora SPC-a, bilo njih 37 koji ispunjavaju uvjet za kandidaturu, a koji predviđa da su eparhijski episkopi minimum pet godina.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Obavili uspješnu vježbu Kosovo: KFOR spreman za ustoličenje patrijarha Irineja u Pećkoj patrijaršiji Slika nije dostupna Poslanica patrijarha Poziv na slogu i bratsku ljubav

Uz Irineja, kandidati su u najužem izboru bili mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije i bački episkop Irinej. Kako se navodi, novi patrijarh SPC-a, Irinej Gavrilović, rođen je u selu Vidova kod Čačka 1930. godine, a na mjestu episkopa niškog proveo je 35 godina. Poznavatelji prilika u Srpskoj pravoslavnoj crkvi smatraju novoizabranog patrijarha predstavnikom umjerenije struje, dok je u medijima istican kao jedan od najbližih suradnika preminuloga patrijarha Pavla.

Novi srpski pravoslavni patrijarh na glasu kao čovjek dijaloga

Novoizabrani patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej skromna je osoba, rječit i razumljiv za široke slojeve ljudi, sklon dijalogu s drugim vjerskim zajednicama, ocjenjuje se u reakcijama na njegov izbor što ih u petak prenose beogradski mediji.

Izbor novog patrijarha dobar je za SPC, prenose mediji mišljenja stručnjaka. Sociolog religije Mirko Đorđević, koji izbor Irineja drži nesumnjivo dobrom viješću za Srpsku pravoslavnu crkvu i građanstvo, ističe kako novog patrijarha odlikuju snošljivost i odmjerenost te da on predstavlja znak prevage ‘jedne struje koja obećava mnogo u ovim nemirnim vremenima’. Po Đorđevićevim riječima, novoizabrani patrijarh jaka je osoba, snažnog identiteta čovjeka i kršćanina koji SPC može okrenuti Europi i modernim tijekovima. Umirovljeni profesor bogoslovnog fakulteta u Beogradu Dimitrije Kalezić, koji je išao u istu osnovnu školu u koji su išli i biskup Irinej i preminuli patrijarh Pavle, kaže kako je izbor Irineja ‘prava stvar’.

Analitičar religije Živica Tucić ocjenio je dobrim što je novi poglavar SPC-a brzo izabran te istaknuo kako je novi patrijarh umjeren, obrazovan, smiren i čovjek dijaloga u Crkvi i društvu te da je njegov izbor veoma dobro rješenje za SPC. ‘Koliko mi je poznato, on je izuzetno otvoren za ekumenski dijalog i prema svim segmentima našeg društva, prema državi i svim društvenim institucijama on ima otvoren i realan odnos. Patrijah Irinej dobro poznaje društvenu stvarnost i njegov odnos prema vlastima je korektan’, naglasio je Tucić. Među rijetkim reakcijama političara, mediji prenose ocjenu predjednika Srpskog pokreta obnove (SPO) Vuka Draškovića da dosadašnji rad novog patrijarha SPC Irineja i njegove duhovne vrline predstavljaju jamstvo da će Crkva slijediti Kristova načela.

‘U izboru ima i dosta i sudbinske simbolike - kruna patrijarha srpskog na glavi je niškog biskupa, a upravo u Nišu rodio se imperator Konstantin, car koji je prigrlio Isusa Krista i pridružio se dotada progonjenom i progonjenima u njegovu carstvu’, istaknuo je Drašković. Kako je najavljeno, ustoličenje novog 45. poglavara SPC-a bit će održano u subotu. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene