Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Milanović: "Ovo je priprema za državni udar"

Ivanov: Kosovo vodi k priznanju Sj. Cipra

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ako Zapad prizna neovisnost Kosovu, trebao bi priznati i Sjeverni Cipar, kazao je zamjenik ruskog premijera Sergej Ivanov u Muenchenu gdje je u nedjelju Zapadu poručio da ne treba strahovati od snažne i utjecajne Rusije.

Ako Zapad "prizna neovisnost Kosova, trebao bi priznati i Tursku Republiku Sjeverni Cipar", rekao je Ivanov na 44. Konferenciji o sigurnosti u Muenchenu.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin i Aleksandar Vučić "Svjetski sukob preko naših leđa'' Srbi bijesni na Putina, tvrde da im je okrenuo leđa: "Zar ovako, braćo Rusi?" Slika nije dostupna Cipar: Ništa ne može utjecati na naše protivljenje jednostranom proglašenju neovisnosti Kosova

Dužnosnik Rusije, tradicionalne saveznice Srbije, kazao je da se Moskva ne protivi neovisnosti srbijanske pokrajine s većinskim albanskim stanovništvom zato što bi željela pomagati Srbe, već zato "što ne želi stvoriti presedan".

"Jednostrano proglašenje neovisnosti Kosova stvorilo bi presedan, nadišlo međunarodne zakone i otvorilo Pandorinu kutiju", rekao je Ivanov, a prenosi agencija France presse.

U pomirljivom govoru Ivanov je danas zagovarao uspostavu novog globalnog režima kontrole naoružanja i poručio Zapadu da ne treba strahovati od rastuće gospodarske i političke moći Rusije.

"Postajući bogatijom, Rusija neće prijetiti sigurnost drugih zemalja. No naš će utjecaj na globalne procese nastaviti rasti", rekao je Ivanov.

Agencija Rueters prenosi da je topao ton Sergeja Ianova odudarao od oštrog prošlogodišnjeg upozorenja predsjednika Vladimira Putina koji je u Muenchenu optužio Sjedinjene Države da potiču novu trku u naroužanju, što je Putin i ponovio u petak govoreći u Moskvi.

Reuters, međutim, dodaje da Ivanov više nije kandidat za Putinova nasljednika na predsjedničkim izborima 2. ožujka i nije jasno je li njegov muenchenski govor odraz novog smjera ruske politike prema Zapadu ili tek predah u razdoblju napetosti.

Ivanov je u govoru želio razbiti i strah Europe od ovisnosti od ruskih energenata poručivši da se Moskva vodi gospodarskim interesima.

"Mi ne vodimo nikakvu politiku energetske ekspanzije. Mi jednostanvo činimo najbolje što možemo da bismo ostvarili gospodarsku korist iz postojeće gospodarske situacije", rekao je.

Ivanov je pritom potvrdio da je zahvaljujući rastu cijena goriva Rusija sebi stvorila dosad neviđene zlatne i devizne rezerve od 500 milijardi dolara te potvrdio da ta zemlja želi do 2020. postati jedna od pet gospodarskih sila u svijetu.

Tek usput Ivanov je spomenuo američki plana proturaketnog štita u Europi koji Rusija doživljava kao izravnu prijetnju, kada se zauzeo za američko-rusko vodstvo u kontroli naoružanja.

"Danas postoji nekoliko nuklearnih sila u svijetu i još više zemalja s jakim kapacitetima u proizvodnji raketa ... Prije ili poslije, morat ćemo početi zajedno raditi", poručio je Ivanov.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene