451373
451373
451373
451373
451373

O referendumu u RS: Dodik nije Putin, BiH nije Ruska Federacija, a RS nije Krim

  • , 24.09.2016., 21:03
  • Autor:
  • komentara

Urednica vanjske politike Nove TV, Ivana Petrović, u Banja Luci prati stanje uoči nedjeljnog referenduma u Republici Srpskoj.

 
 
 
 
Ivana Petrović o situaciji u Banja Luci (Foto: Dnevnik.hr)
Ivana Petrović o situaciji u Banja Luci (Foto: Dnevnik.hr)

Evo kakvi su dojmovi reporterke Ivane Petrović iz Banja Luke dan prije referenduma. Na pitanje osjeti li se nervoza na ulicama Banja Luke i kako građani reagiraju na duge cijevi, odgovorila je sljedeće:

'Vjerojatno se izjava gospodina iz sigurnosnog aparata Republike Srpske odnosi na neke druge dijelove Republike Srpske, pretpostavljam na mjesto srebreničkog genocida, jer u Banja Luci dugih cijevi nema, grad je miran, uobičajen subotnji dan. Po ničemu se ne bi reklo da se u nedjelju održava referendum koji je po mnogo čemu kontroverzan.

Urednica vanjske politike Nove TV Ivana Petrović javila se iz Banja Luke.

Ta izjava je dodatno dizanje tenzija uoči ovog referenduma. Višedimenzionalno je kontroverzan. Svakako ima i međunarodnu dimenziju, dimenziju velikih igara na jednom malom euroatlantski neintegriranom prostoru u srcu Europe, ali i onu mnogo vidljiviju, a ta je da Dodik želi za sedam dana dobiti izbore. Nakon što mu je proteklih mjeseci rejting drastično padao i on se odlučio na jednu ovakvu priču.

Otvorio je eru referenduma. Najavljuje referendum o nepriznavanju tužilaštva BiH, o nepriznavanju sustava BiH koji doista može biti kapilarni put za referendum o odcjepljenju Republike Srpske iz BiH.

Međutim, on nije Putin, BiH nije Ruska Federacija, a RS nije Krim. Možda, hipotetski, ova situacija i dovede do toga da Vijeće sigurnosti u konačnici i pokrene reviziju Daytonskog sporazuma, koji je zastario i po kojem narodi BiH više ne mogu živjeti. Hrvati podržavaju ovaj referendum, što mi se čini, u predvečerje presude za Herceg Bosnu, najblaže rečeno politički neozbiljnim jer vjeruju da bi mogli dobiti treći entitet.

U svakom slučaju, treba početi razgovarati o federalizaciji BiH kao jedinoj mogućoj političkoj formi i koja drži ustavno-pravni kontinuitet ove zemlje od ZAVNOH-a do danas', izvijestila je Ivana Petrović.
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se