Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Analiza Ivane Petrović iz Haaga

"Iz presude se može iščitati amnestija srpskog političkog vrha, a nigdje se ne spominje ni velika Srbija"

Ivana Petrović (Foto: Dnevnik.hr)
Ivana Petrović (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Ivana Petrović o presudi Ratku Mladiću (Foto: dnevnik.hr) Ivana Petrović o presudi Ratku Mladiću (Foto: dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Ratko Mladić (Foto: AFP) Ratko Mladić (Foto: AFP) Foto: Afp +0 Ivana Petrović (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/3 >>
Glavni haški tužitelj Serge Brammertz najvjerojatnije će se žaliti na točku jedan za koju je Ratko Mladić oslobođen. Žalit će se i obrana.

Ratni zapovjednik vojske bosanskih Srba Ratko Mladić pred Haškim sudom osuđen je na doživotnu kaznu zatvora. Sudsko vijeće proglasilo ga je kao sudionika raznih udruženih zločinačkih pothvata krivim za 10 od 11 točaka optužnice: genocid u Srebrenici, progon, istrebljenje, ubojstva, deportacije, nehumane postupke, teror, nezakonite napade na civile i uzimanje talaca. Mladića je sud oslobodio optužbi za genocid u BiH izvan Srebrenice.

Pročitajte i ovo Ivana Petrović - 3 "politički piroman" Ivana Petrović žestoko odgovorila Zoranu Milanoviću: "U demokraciji on nije Jupiter" Pregled tjedna Ivane Petrović najvažnji događaji Pregled tjedna Ivane Petrović: "Pred izbore smo uvedeni na sam rub ustavne krize"

Ovo je prvostupanjska presuda, kakve su reakcije tužiteljstva i obrane?

"Glavni haški tužitelj Serge Brammertz nakon objave presude rekao je da se ovo ne smije shvatiti kao presuda srpskom narodu. Rekao je da će razmotriti i pročitati pisani oblik presude prvostupanjskog vijeća i da će prema tome odlučiti hoće li se žaliti. Najvjerojatnije hoće na točku jedan za koju je Mladić oslobođen, dakle za genocid u šest bosanskohercegovačkih općina za koju prvostupanjsko vijeće Mladiću nije našlo krivnje.

Ivana Petrović (Foto: Dnevnik.hr) Ivana Petrović o presudi Ratku Mladiću (Foto: dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

Jednako tako i obrana će se žaliti. Ukazuju na neke, kako oni kažu, nelogičnosti, apostrofiraju Mladićevu ulogu u spašavanju Muslimana u nekim krajevima BiH i također tvrde da je prije srebreničkog pokolja na području te enklave ubijeno oko 5000 Srba.

Dakle, svoje argumente imaju obje strane.

Žrtve, koje su ovdje najvažnije, u načelu su zadovoljne presudom i smatraju da je Mladić zaslužio doživotnu kaznu, ali ono što u ovoj presudi nedostaje i dio njih to uočava, to je ponovno veza između Beograda i političkog vodstva i vojske bosanskih Srba.

Doduše, sudac Orie kazao je da je Mladić bio u kontaktu s vojskom Srbije, nije rekao u kakvom, ali je rekao i da veliki sveobuhvatni zločinački pothvat u kojem su i Milošević i njegov prvi obavještajac Stanišić jest postojao, ali da mu genocid nije bio namjera", izvijestila je iz Haaga Ivana Petrović.

"Amnestija ondašnjeg srpskog vrha"

Urednica vanjske politike Dnevnika Nove TV presudu je detaljnije analizirala u Vijestima u 17 sati.

"Iz presude iščitavam amnestiju ondašnjeg srpskog vojnog, političkog i obavještajnog vrha za genocid u Srebrenici i ratne zločine počinjene u BiH.
Ratko Mladić je proglašen krivim za genocid u Srebrenici u okviru jednog od četiri udružena zločinačka pothvata koje čine on, Radovan Karadžić i političko vodstvo bosanskih Srba.

Sudac je kazao kako je Mladić imao kontakte sa vojskom Srbije, ali nije rekao kakve kontakte i kako ih je ostvarivao.

Neodgovornost za genocid ovog velikog sveobuhvatnog zločinačkog pothvata u kojem se nalaze Milošević i tadašnji protagonisti rata iz Srbije su bit ove presude.

Sve je svedeno na odgovornost političkog i vojnog vodstva bosanskih Srba.
Mladićeva obrana je poručila kako je presuda nepravedna i nelogična te su za sve okrivili NATO. Izvan pravnih argumenata, sve ostalo što su govorili bila je velikosrpska propaganda.

Što se tiče odgovornosti Srbije, nigdje se ne spominje plan velike Srbije, već samo plan ostvarenja jedinstvene srpske države na tlu BiH. U optužnom aktu piše da je taj plan obuhvaćao BiH, na način da se izbriše granica na Drini, etnički očiste drinski i unski koridori te koridor Neretve pa da velika Srbija dobije izlaz na more", izvijestila je Petrović.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene