Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Komentar Ivane Petrović

Uoči presude Radovanu Karadžiću prikazan je film o pokolju u Dvoru na Uni koji je čista laž

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Presudu Radovanu Karadžiću iz haaga za Novu TV komentira Ivana Petrović

Iako kazna od 40 godina zatvora ima svoj značaj, doživotna kazna zatvora za obitelji žrtava bila bi konačna potvrda da je Radovan Karadžić kriv za genocid koji je dosuđen u Srebrenici, ali ne i u ostalih 7 BiH općina što je veliki razlog ogorčenja.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić Napetost zbog rezolucije Genocid u Srebrenici ponovno izaziva tenzije, Vučić poručio: "Suprotstavit ćemo se koliko možemo" SIPA (Foto: ELVIS BARUKCIC / AFP) Akcija SIPA-e U BiH uhitili sedam osoba, sumnjiče ih za ubojstvo 800 Bošnjaka u Srebrenici

S pravom su ogorčeni, utvrđeno je da je u nekoliko općina počinjen genocid, ali da Karadžić nije odgovoran. Tko je onda odgovoran? Činjenica je da je u ranijim predmetima koji su se našli pred ovim sudom za vojsku bosanskih Srba, primjerice Prijedor, utvrđeno da je počinjen genocid za koji su krive policijska vlast, vojna vlast, ali nije kriva politička vlast koja je ključni stup svega toga, vlast koja je pregovarala u Daytonu kojim je na neki način legaliziran genocid i etničko čišćenje koje je počinjeno u BiH.

Boje se da u žalbenom postupku ne bi sve pošlo naopako i da ne bi Karadžić uskoro završio na slobodi.

Ključna politička poruka jest da Srbije nema nigdje u obrazloženju presude, Beograd se nigdje ne spominje, Milošević se nigdje ne spominje. Naglašava se da se JNA povukla iz BiH što nije točno jer je vojska bosanskih Srba izrasla iz JNA, Tolimir je ovdje bio ključni KOS-ovac, čovjek koji je bio na vezi s Beogradom u kojem su i Milošević i Vasiljević sve to i kreirali u svrhu stvaranja Velike Srbije.

Dodajmo i tome da je kao olakotna okolnost uzet politički dogovor Radovana Karadžića i Richarda Holbrookea koji je zapravo bio strateški korak i, po meni, ne može biti uzet kao olakotna okolnost u pravnoj stvari.

Znate li i koji je film sinoć uoči izricanja presude bio premijerno prikazan u Haagu? Film o pokolju u Dvoru na Uni koji je izazvao brojne kontroverze u Hrvatskoj jer je film – čista laž.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene