Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rat na više fronta

Italija zaoštrava sukob s EU-om

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Italija zaslužuje da ju se poštuje, poručio je premijer Matteo Renzi.

Sukob Italije s Europskom unijom zaoštrio se u petak kada je premijer Matteo Renzi odbacio poziv predsjednika Europske komisije da ublaži kritike europskih politika na području migracija, bankarstva i proračuna.

Pročitajte i ovo Brod koji je prevozio migrante Pokušaj dolaska u Europu UN: 45 migranata nestalo, a četiri mrtve migrantice u dvije tragedije na Sredozmlju Slika nije dostupna Zbog širenja na istok Renzi: Europska unija zanemarila Mediteran

"Neće nas zastrašiti efektne fraze", rekao je Renzi u intervjuu za Canale 5.

"Italija zaslužuje da ju se poštuje", rekao je.

"Mislim da talijanski premijer, kojeg jako poštuje, griješi kada kritizira Komisiju na svakom uglu", rekao je predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker ranije tijekom dana novinarima u Bruxellesu, aludirajući na moguće unutarnjopolitičke razloge za te kritike.

"Ja svoju ogorčenost, koja je velika, čuvam za sebe", dodao je.

Pod pritiskom dviju euroskeptičnih oporbenih stranaka i oslabljenim gospodarstvom nakon tri godine recesije, Renzi se zavadio s EU-om na više fronta.

Italija je u petak blokirala europski plan da se uspostavi tri milijarde eura vrijedan fond za Tursku kako bi joj se pomoglo u zbrinjavanju izbjeglica.

Talijanski ministar gospodarstva Pier Carlo Padoan rekao je nakon sastanka ministara financija u Bruxellesu da sredstva za pomoć Turskoj mogu doći i iz europskog proračuna te da su potrebna veća jamstva u pogledu načina na koji će taj novac biti potrošen. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene