Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Italija za europsku strategiju borbe protiv požara

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Talijanski ministar za okoliš Alfonso Scanio zbog velikih požara na jugu Europe je najavio da će na sastanku ministara EU iznijeti prijedloge za europsku strategiju borbe protiv požara s kojima se treba suočiti, kako je rekao, "na globalan način".

Požari ne pogađaju samo jug Europe, od Grčke do Italije, od
Španjolske do Hrvatske koja je u žalosti zbog pogibije šestorice vatrogasaca, nego i južnu obalu Sredozemlja.

Pročitajte i ovo Borbeni zrakoplov Su-34 Snažan udarac za Ruse Ukrajinci uništili tri ruska zrakoplova: Gubitak težak 100 milijuna eura Domaća aronija ostala bez kupca (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Grmovi će ostati neobrani Jedna je biljka jasno potvrdila da nam nedostaje strategija: "Hrvatska ne zna što želi proizvoditi"

Neformalni susret ministara okoliša članica EU-a koji se održava u petak i subotu u portugalskoj prijestolnici zapravo je bio sazvan da bi se razgovaralo o problemu suša i sve većoj oskudici vode u Europi, ali će pod pritiskom dramatičnih požara koji su posljednjih dana pogodili Grčku ministri govoriti i o problemu požara, potvrdio je u četvrtak portugalski ministar Francisco Nunes Cortes koji predsjeda sastankom.

Proteklih je dana Pecoraro pisao povjereniku EU-a Stavrosu Dimasu potičući na stvaranje europske strategije u borbi protiv požara i izrazio želju da se rasprava o tom prijedlogu pokrene već na lisabonskom sastanku. 

Pecoraro je po dolasku u Lisabon novinarima izjavio da će u subotu "iznijeti neke prijedloge". 

"Nadam se da postoji volja 27 članica da se shvati kako je to izvanredno stanje s kojim se mora suočiti globalno".

Talijanski ministar vanjskih poslova Massimo D'Alema u petak je rekao da je "prvi korak koji treba razmjerno brzo napraviti stvoriti strukturu za koordinaciju u europskom sjedištu koja će međusobno povezati različite nacionalne strukture i omogućiti brzu intervenciju na temelju mehanizma automatske međusobne pomoći". 

To mora biti prvi korak prema stvaranju budućeg "task forcea" EU-a za kojeg će vjerojatno biti potrebno duže vrijeme.

U Lisabonu neće biti donijete operativne odluke jer je sastanak neformalan i namijenjen razmjeni i razjašnjenju stavova, no mogao bi biti prva prigoda za postavljanje temelja zajedničkom promišljanju buduće europske strategije u borbi protiv požara kao i u zaštiti voda.

Izvješće koje je u petak objavila Komisija EU-a ukazuje da bi
potrošnja vode u Europi mogla biti smanjenja za oko 40 posto. 

Unatoč toga što rezultati studije bilježe moguće povećanje potrošnje vode od 16 posto do 2030. u sektorima poljoprivrede, industrije i opće potrošnje, ista analiza ističe i mogućnost smanjenja potrošnje vode za 43 posto korištenjem novih tehnologija i promjenama u osobnoj
potrošnji vode.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene